Το παράνομο εμπόριο άγριων πουλιών ανθεί

Το παράνομο εμπόριο άγριων πουλιών ανθεί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη άνθηση φαίνεται να βρίσκεται το παράνομο εμπόριο άγριων πτηνών στη χώρα μας. Μόνο σε δύο καταστήματα στη Νίκαια και το Κερατσίνι θηροφύλακες βρήκαν χθες και κατέσχεσαν 78 άγρια πουλιά, ενώ σε ανάλογες επιχειρήσεις στο παζάρι του Σχιστού κατάσχονται κάθε φορά 300-350 πτηνά. Το χειρότερο όμως είναι ότι, για να φθάσει αυτός ο αριθμός των πτηνών στα καταστήματα, έχουν ήδη αιχμαλωτιστεί και θανατωθεί τα τετραπλάσια.

Η αιχμαλωσία, κατοχή και εμπορία άγριων ειδών απαγορεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, η απουσία τακτικών ελέγχων έχει επιτρέψει τη δημιουργία μιας παράνομης αγοράς, με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο. «Νομοθεσία υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει γνώση του νόμου και μηχανισμός επιβολής του.

Είδη της άγριας πανίδας πωλούνται παντού: σε καταστήματα, στο παζάρι του Σχιστού, με αγγελίες στις εφημερίδες. Ο τζίρος είναι τεράστιος», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της φιλοζωικής οργάνωσης ΑΝΙΜΑ. «Αν δεν κινηθεί η θηροφυλακή και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν γίνεται τίποτα. Εμείς φθάσαμε μέχρι τον εισαγγελέα για το παζάρι στο Σχιστό και δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την παράνομη εμπορία πτηνών».

Χθες, θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας έλεγξαν δύο καταστήματα στην περιοχή του Πειραιά και κατέσχεσαν 78 (!) άγρια πουλιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην ΑΝΙΜΑ, προκειμένου να απελευθερωθούν. «Συνήθως βρίσκουμε κοτσύφια, καρδερίνες, φανέτα… Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώσαμε από ελέγχους περίπου 200 άγρια πτηνά», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέκος Κόκκαλης, ένας από τους θηροφύλακες που συμμετείχε στους χθεσινούς ελέγχους. «Το πρόβλημα είναι ότι για να φθάσει ένα μαγαζί να πουλήσει 80 άγρια πουλιά, αυτός που του τα πούλησε είχε αιχμαλωτίσει 500.

Τα πιο πολλά πουλιά στη φύση είναι θηλυκά, ωστόσο τα θηλυκά δεν κελαηδούν και έτσι οι παράνομοι συλλέκτες τα σκοτώνουν και κρατούν μόνο τα αρσενικά. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός πουλιών ψοφά κατά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία. Συνήθως μόνο το ένα πέμπτο ή και λιγότερο όσων άγριων πουλιών αιχμαλωτίζονται επιζεί και φθάνει στο εμπόριο».

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», συμπληρώνει η κ. Γανωτή. «Υπάρχουν κλειστές αποθήκες στη Νίκαια και στου Ρέντη στις οποίες φυλάγονται άγρια πουλιά και στις οποίες πηγαίνεις ως υποψήφιος αγοραστής μόνο με ραντεβού. Επομένως, για να ανοίξει έναν κλειστό χώρο ο θηροφύλακας χρειάζεται εισαγγελέα. Είναι μια τεράστια μαύρη αγορά, που προκαλεί τεράστια ζημιά στη φύση».

Το χειρότερο είναι ότι τα καταστήματα που πωλούν άγρια πτηνά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. «Το τελευταίο διάστημα κάναμε 29 μηνύσεις. Κανονικά, στις τρεις καταδικαστικές αποφάσεις θα έπρεπε να αφαιρείται η άδεια του καταστήματος», λέει ο κ. Κόκαλης. «Ομως αυτοί που πιάσαμε αυτή την εβδομάδα θα δικαστούν σε 1-2 χρόνια και η υπόθεσή τους θα τελεσιδικήσει μετά 4 – 5 χρόνια…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή