Αγρια πουλιά φωλιάζουν στην Αθήνα

Αγρια πουλιά φωλιάζουν στην Αθήνα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δοχείο με νερό που αφήνει κάποιος αυτές τις ημέρες στο μπαλκόνι, στην αυλή ή έξω από την πόρτα του σπιτιού του, μπορεί να σώσει από την αφυδάτωση ένα κοτσύφι, έναν παπαγάλο αλλά και ένα γεράκι. Αυτά είναι κάποια από τα είδη άγριων πουλιών που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και, μαζί με τα αδέσποτα ζώα, ψάχνουν εναγωνίως για λίγο δροσερό νερό προκειμένου να σωθούν από τον καύσωνα.

Παρά τη γενικευμένη εντύπωση ότι η πανίδα της πρωτεύουσας περιορίζεται στους σκύλους, τις γάτες και τα περιστέρια, οι παρατηρήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας επιβεβαιώνουν ότι αν και σε μικρούς πληθυσμούς, είδη άγριων πουλιών και ζώων καταφέρνουν να επιβιώσουν στις «οάσεις» της Αθήνας. Πάρκο Τρίτση, Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Εθνικός Κήπος, Πεδίον του Αρεως είναι μερικά από τα μέρη που φιλοξενούν είδη άγριας πανίδας, την ύπαρξη της οποίας αγνοεί ο μέσος Αθηναίος.

Ενδεικτικά, στα βουνά της Αθήνας αλλά και σε ψηλά κτίρια φωλιάζει ο Πετρίτης, είδος γερακιού που είναι ένα από τα γρηγορότερα πουλιά στον κόσμο, αλλά και ο Βραχοκιρκίνεζος, επίσης γεράκι. Κοντά τους ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να εντοπίσει τον Φιδαετό, που συχνάζει κυρίως στον Υμηττό. «Οσο και αν μας φαίνεται παράξενο, το αστικό περιβάλλον έχει αρκετά φιλόξενα μέρη για είδη πουλιών. Αυτά είναι τα πάρκα, άλση και μικρές πρασιές. Αρκετά άγρια πουλιά φωλιάζουν σε ψηλά κτίρια, τα οποία παίζουν τον ρόλο των βράχων. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι στην Αθήνα ο μόνος φυσικός τους εχθρός είναι οι οικόσιτες γάτες», περιγράφει η συντονίστρια δράσης ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας κ. Ρούλα Τρίγκου. Οπως λέει, εκτός από τα αρπακτικά πουλιά αρκετά είναι και τα μικροπούλια στην Αθήνα, όπως κοτσύφια, κοκκινολαίμηδες, παπαδίτσες κ.ά.

Τα μικρά πουλιά τρέφονται με καρπούς από δέντρα της Αθήνας ενώ τα αρπακτικά με τα μικροπούλια, με μικρά ερπετά κ.ά. Αυτές τις ημέρες όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επιβίωσή τους δεν είναι η τροφή αλλά το νερό.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση των πράσινων παπαγάλων που συνήθως το έχουν σκάσει από την αιχμαλωσία των μπαλκονιών και οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έχουν ενταχθεί πλήρως στην Αθήνα δημιουργώντας αξιοσημείωτους πληθυσμούς. «Η πρώτα αποικία τους είχε καταγραφεί στη Γλυφάδα και εκτιμάται ότι είχαν δραπετεύσει από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, όπου τα κρατούσαν σε καραντίνα βάσει σχετικού νόμου.

Σταδιακά δημιούργησαν βιώσιμες αποικίες σε διάφορες περιοχές όπως το Πάρκο Τρίτση, Γλυφάδα, Φιλοθέη, Βριλήσια, Μαρούσι κ.ά. Εχουν παρατηρηθεί σμήνη ακόμα και 100 παπαγάλων ταυτοχρόνως», μας λέει η κ. Τρίγκου.

Εκτός από τα πουλιά, στην Αθήνα εντοπίζονται και ζώα, την παρουσία των οποίων αγνοούν οι περισσότεροι. Αρκετά είναι τα κόκκινα ελάφια που επιβίωσαν από την πύρινη καταστροφή που έπληξε την Πάρνηθα το 2007.

Σε διάφορα άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου μπορεί κανείς να παρατηρήσει σκίουρους, χελώνες, σαύρες, σκατζόχοιρους και άλλα «περίεργα» ζωντανά που η παρουσία τους δεν είναι ό,τι θα περίμενε κάποιος να βρεθεί μέσα στον αστικό ιστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή