Σχέδιο προστασίας βουνών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επεξεργασία του πρώτου πλαισίου προστασίας για τα τέσσερα βουνά της Δυτικής Αττικής ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο πρότυπο του αντίστοιχου για τον Υμηττό, προβλέπει τον καθορισμό ζωνών και ειδικών μέτρων προστασίας στα όρη Κιθαιρώνα, Πάστρα, Πατέρα και Γεράνεια, σε μια περιοχή που καλύπτει περισσότερο από μισό εκατομμύριο στρέμματα. Το σχέδιο προτείνει αλλαγές στη δόμηση και μέσα στους οικισμούς που βρίσκονται στα τέσσερα βουνά.

Σε μεγάλη απόσταση από το κυρίως πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, τα οικοσυστήματα των βουνών της Δυτικής Αττικής όλα αυτά τα χρόνια διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ωστόσο, υστερούσαν από την άποψη της προστασίας, σε σχέση λ. χ. με την Πάρνηθα και τον Υμηττό. Την ανισομέρεια αυτή έρχεται να καλύψει η πρόταση του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ), που χωρίζει σε πέντε ζώνες τα βουνά, θεσπίζοντας κλιμακωτούς περιορισμούς στη δόμηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα:

– Στην Α΄ ζώνη, που καλύπτει το 80% της προστατευόμενης ζώνης, είναι η περιοχή απολύτου προστασίας. Σε αυτήν επιτρέπονται μόνον «ελαφρές» χρήσεις, όπως η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και τριών ορειβατικών καταφυγίων.

– Η Β΄ ζώνη είναι η ζώνη προστασίας του υγρότοπου της Ψάθας. Εντός των ορίων της επιτρέπεται η κατασκευή ενός περιπτέρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης, παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας, καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάταξη του υγρότοπου.

– Η Γ΄ ζώνη περιλαμβάνει τις γεωργικές εκτάσεις και χωρίζεται σε τρεις υποπεριοχές (Γ1, Γ2, Γ3). Η περιοχή Γ1 είναι η περιοχή κατοικίας στην οποία επιτρέπεται και η ανέγερση μικρών τουριστικών καταλυμάτων και μικρών καταστημάτων. Η περιοχή Γ2 είναι περιοχή κατοικίας και γεωργίας, στην οποία επιτρέπονται και οι κατασκηνώσεις, αλλά και οι αγροτουριστικές μονάδες. Τέλος, η Γ3 είναι η λεκάνη απορροής του υγρότοπου Ψάθας, στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών και κατασκηνώσεων.

– Ως Δ΄ ζώνη ορίζονται οι θέσεις των εισόδων των πάρκων.

– Τέλος, ως Ε1 ζώνη ορίζεται η περιοχή ανάπτυξης αιολικών πάρκων και Ε2 η λατομική ζώνη Μάνδρας.

Ο Οργανισμός Αθήνας προτείνει παράλληλα γενικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, που αφορούν το σύνολο της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ζητεί την αύξηση της αρτιότητας στα 20 στρέμματα (όπως ισχύει για πολλές περιοχές της Αττικής), ορίζει ως ανώτατο εμβαδόν των κατοικιών τα 160 τ. μ. (έναντι 200 τ. μ. που ισχύει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις) και αγροτουριστικών μονάδων τα 200 τ. μ. με ανώτατο ύψος και στις δύο περιπτώσεις τα 7 μέτρα. Πέρα από αυτό το ύψος επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπής.

Οσον αφορά τους οικισμούς (δηλαδή τις εντός σχεδίου περιοχές), ο ΟΡΣΑ προτείνει μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,2, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15% του οικοπέδου και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 7 μέτρα με κεραμοσκεπή έως 1,5 μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2010 έχει επιβληθεί αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη των 500.000 στρεμμάτων, προκειμένου να εμποδιστούν όσοι τυχόν θα έσπευδαν να χτίσουν με τους ισχύοντες όρους ενόψει απαγορεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή