Παραλογισμός με ακτινοθεραπείες

Παραλογισμός με ακτινοθεραπείες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπ. Υγείας δεν γνωρίζουν τις τραγικές ελλείψεις σύγχρονων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο ή ο δαίμων της γραφειοκρατίας βασιλεύει όπου δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για ένα μείζον πρόβλημα; Η ιστορία θα θύμιζε φαρσοκωμωδία εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος τραγικής κατάληξης για καρκινοπαθείς που περιμένουν έως και τέσσερις μήνες στη λίστα για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, αφού τα μηχανήματα των δημοσίων νοσοκομείων δεν επαρκούν και πολλά είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από αίτημα της ασθενούς Τ. Μ., η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας απηύθυνε γραπτώς προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) το ερώτημα: «Σε ποια νοσοκομεία πραγματοποιείται ακτινοχειρουργική θεραπεία με γ-knife». Εν μέσω της θερινής ραστώνης το θέμα είχε και συνέχεια, αφού οι ΥΠΕ διαβίβασαν το ερώτημα στα νοσοκομεία της περιφέρειάς τους από τα οποία ζήτησαν να απαντήσουν το συντομότερο μέσω φαξ.

Ομως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι γ-knife έχει μόνο ένα μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα, ενώ σε ένα ακόμη ιδιωτικό κέντρο υπάρχει το αντίστοιχο ρομποτικό σύστημα, το cyber-knife. Το ΕΣΥ διαθέτει 24 γραμμικούς επιταχυντές και ο υπάρχων εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο παλιός, που ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψιν ενημερώσει το υπουργείο ότι ο εξοπλισμός μόλις που καλύπτει τις ανάγκες του 1/3 των κατοίκων της χώρας. Ομως, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα, όλως περιέργως από το 2005 τιμολογήθηκε κατ’ εξαίρεσιν (ΦΕΚ 1378/05) στερεοτακτική ακτινοχειρουργική θεραπεία με γ-knife και cyber-knife με το υπερτιμολογημένο κατά ορισμένους ποσό των 9.450 και 11.500 ευρώ αντίστοιχα, το οποίο καταβάλλεται στους ασθενείς από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από το 2005-2010 η επιτροπή στερεοταξίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ενέκρινε θεραπείες 30 εκατ. ευρώ στα δύο κέντρα. Μόνο για ένα χρόνο, το 2010, το ΙΚΑ κατέβαλε 2,65 εκατ. ευρώ όταν το κόστος των μηχανημάτων κυμαίνεται από 3,5 έως 4,5 εκατ. Δηλαδή, σε λιγότερο από δύο χρόνια, το κράτος με τα χρήματα που διαθέτει ένα ταμείο θα μπορούσε να αποσβέσει την αγορά του μηχανήματος και να αξιοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος των ασθενών. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Το Δημόσιο δεν δέχεται να καλύψει οικονομικά τους ασθενείς που υποβάλλονται σε βασικές για την ακτινοθεραπεία ιατρικές πράξεις διότι δεν τις έχει κοστολογήσει. Αυτό οδηγεί σε απελπισία εκατοντάδες καρκινοπαθείς, αφού τα κρατικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μηχανήματα για στοχευμένη ακτινοθεραπεία (IMRT), που ενδείκνυται για ορισμένους όγκους. Το σχετικό κόστος κυμαίνεται από 11.000 έως 15.000 ευρώ. Το θέμα της τιμολόγησης των ακτινοθεραπευτικών πράξεων εξετάζεται τους τελευταίους μήνες από το ΚΕΣΥ, αλλά η ασθένεια δυστυχώς δεν περιμένει…

«Ανακοινώνονται μεγαλεπήβολα έργα που θα ενταχθούν στo ΕΣΠΑ, αλλά οι διαδικασίες υλοποίησης δεν προχωρούν, πιθανόν λόγω της αναθεώρησης των προγραμμάτων και ελαχιστοποίησης της εθνικής συμμετοχής», επισήμανε στην «Κ» μέλος της διοίκησης μεγάλου νοσοκομείου. «Το πρόγραμμα αγοράς οκτώ νέων γραμμικών επιταχυντών που είχε ενταχτεί παλαιότερα στo ΕΣΠΑ θα βγει στον αέρα κατά το προσεχές εξάμηνο, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, εάν οι εταιρείες δεν υποβάλουν ενστάσεις, θα παραλάβουμε τα μηχανήματα σε μία διετία», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Π. Παντελάκος. Πού βρισκόμαστε σήμερα; «Μέχρι στιγμής έχει γίνει προκήρυξη για την αγορά ενός από τους οκτώ γραμμικούς επιταχυντές στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»», απαντάει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γ. Πισσάκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή