48ωρη απεργία Ιατρικού Συλλόγου

48ωρη απεργία Ιατρικού Συλλόγου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων κήρυξε τον Σεπτέμβριο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) μετά την έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 20 Αυγούστου. Η αρχή θα γίνει με μια 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο» και «επικίνδυνο» το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) τόσο για την περίθαλψη των πολιτών, όσο και για την αξιοπρέπεια του Ελληνα γιατρού. Η συνέλευση απέρριψε ομόφωνα το σχέδιο και καλεί όλους τους γιατρούς να μην υπογράψουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Σε προηγούμενη ανακοίνωση, ο ΠΙΣ είχε αντιταχθεί στην παραχώρηση 556 κλινών του ΕΣΥ σε ασφαλιστικές εταιρείες, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία «ασθενών δύο ταχυτήτων», αλλά και την πρόκληση «αθέμιτου ανταγωνισμού» μεταξύ των γιατρών.

Επιπλέον, εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Δ.Σ. να συνταχθεί από εμπειρογνώμονες τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για γενική συλλογή σύμβαση ιατρικής απασχόλησης και αμοιβών με τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος. «Είναι προφανές ότι με το πρόσφατο σχετικό νομοθέτημα παραδίδεται το αγαθό της Υγείας σε εξωιατρικές επιχειρήσεις», σχολιάζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή