Εχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σβήσει φωτιά

Εχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σβήσει φωτιά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός την ώρα του καθήκοντος έπεσε χθες το μεσημέρι ο 49 ετών αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες στη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Βαθύ Λακωνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο αξιωματικός κάηκε ενώ προσπαθούσε να βρει τρόπο να ανακόψει τη φωτιά. Κατέβηκε από το όχημα σε φαινομενικά ασφαλές μέρος και έδωσε εντολή στον οδηγό να φέρει άμεσα ενισχύσεις για να στηθεί αντιπυρικό μέτωπο, να λειτουργήσει, δηλαδή, ως προπομπός για τα άλλα πυροσβεστικά οχήματα. Επιστρέφοντας ο οδηγός και συνάδελφοί του βρήκαν τον άτυχο αντιπύραρχο απανθρακωμένο. Ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να ρίξει φως στις λεπτομέρειες του τραγικού περιστατικού.

Ο Κ. Καστρής ήταν παντρεμένος, χωρίς παιδιά. Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, σε ένδειξη πένθους σήμερα οι σημαίες σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου (Αστυνομία, Λιμενικό κ. ά.) θα κυματίζουν μεσίστιες. Από το 1998 μέχρι σήμερα, 27 πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω στο καθήκον. Συλλυπητήριο μήνυμα για τον χαμό του αξιωματικού απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η αυτοθυσία και η αυταπάρνησή του μας συγκινούν βαθιά και μας φέρνουν αντιμέτωπους με το αδιαμφισβήτητο καθήκον μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να είναι το τελευταίο θύμα στα μέτωπα της φωτιάς», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κ. Παπούλια.

Η φωτιά στην οποία έχασε τη ζωή του ο άτυχος αξιωματικός μαινόταν μέχρι αργά χθες, έχοντας απλωθεί σε μεγάλη έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Η ένταση των ανέμων εμπόδιζε το πυροσβεστικό έργο, καθώς διάσπαρτες μικροεστίες και αναζωπυρώσεις εμφανίζονταν συνεχώς σε διάφορα σημεία.

Μεγάλη φωτιά μαινόταν και στην περιοχή Γαυρολίμνη Ναυπάκτου. Ακόμα, μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Σκουτεσιάδα στο Αγρίνιο, στην Αστροβίτσα Μεσολογγίου, στη Βαρδάλη Δομοκού, στην περιοχή Κυψέλη στην Πάργα, στο Κρανίδι κ. α. Αναστάτωση προκλήθηκε χθες και στην περιοχή Ελιά Μυκόνου, όταν φωτιά που είχε ξεσπάσει σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση πλησίασε «επικίνδυνα» αυλές σπιτιών. Συνολικά χθες, από τις 6 π. μ. έως τις 6 μ. μ. είχαν εκδηλωθεί 59 πυρκαγιές. Σύμφωνα με έρευνα του Αδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π. Σ. ε. α., από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 20 Αυγούστου οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις φωτιές είναι η Λάρισα (31.763 στρέμματα καμένης γης), το Ρέθυμνο (20.754 στρ.), τα Ιωάννινα (10.576 στρ.), η Κέρκυρα (7.845 στρ.) και η Φθιώτιδα (5.235 στρ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή