Νέο πλήγμα στην εικόνα του τουρισμού

Νέο πλήγμα στην εικόνα του τουρισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλήγμα υπέστη η τουριστική εικόνα της χώρας εξαιτίας του χθεσινού αποκλεισμού των εισόδων κεντρικών ξενοδοχείων στην Αθήνα (τρία στην πλατεία Συντάγματος) και τη Θεσσαλονίκη (ένα στην πλατεία Αριστοτέλους) από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Κατά τη χθεσινή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον τουρισμό, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επέλεξαν αυτή τη μορφή αντίδρασης για να διεκδικήσουν την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του τουριστικού τομέα στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Την απεργία είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν εμπόδιζαν την προσέλευση ή την έξοδο των τουριστών από τα ξενοδοχεία, η μορφή διαμαρτυρίας που επέλεξαν ξανά με τον αποκλεισμό υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος δυσφήμησε για μία ακόμη φορά φέτος τον ελληνικό τουρισμό, και, ειδικότερα, της Αθήνας. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που ακόμη δεν έχουν κλείσει οι πληγές από τα επεισόδια τον Ιούνιο στο κέντρο της πρωτεύουσας και τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, ενώ ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας παρουσίαζε αύξηση κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας το ίδιο διάστημα εμφάνιζαν πτώση της τάξης του 2,7%. Με εξαίρεση τον Μάιο και τον Ιούνιο, που υπήρχε μικρή αύξηση στον αριθμό των αφίξεων από το εξωτερικό στο «Ελ. Βενιζέλος» σε σχέση με το ίδιο δίμηνο, πέρυσι, τους υπόλοιπους πέντε μήνες η τουριστική κίνηση κινούνταν με αρνητικό πρόσημο.

Το θετικό κλίμα, φέτος, για τον ελληνικό τουρισμό, που κινδυνεύει να διαταραχθεί κάθε φορά που γίνονται επεισόδια ή λαμβάνουν χώρα ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασε σε ποσοστό 12,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.

Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την κυβέρνηση, τη Ν. Δ. και το ΛΑΟΣ προκάλεσαν οι αποκλεισμοί των εισόδων ξενοδοχείων. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης καυτηρίασε τη στάση του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για «λυπηρά φαινόμενα στον τουρισμό», ενώ διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμη την τελική της θέση για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Η υπεύθυνη τουριστικής ανάπτυξης της Ν. Δ. κ. Ολγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «ακόμα ένα χτύπημα για τον τουρισμό», ενώ κατηγόρησε και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για προκλητική απουσία. Ο γραμματέας του ΛΑΟΣ κ. Α. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ «να πάει έξω και να μαζέψει τους κυρίους του ΠΑΜΕ που έχουν αποκλείσει τα κεντρικά ξενοδοχεία της πόλεως», ενώ χαρακτήρισε την κατάληψη στη συγκεκριμένη συγκυρία «πράξη εσχάτης προδοσίας». Ευθεία επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία, καλώντας το να αναλάβει τις ευθύνες του και ως κοινοβουλευτικό κόμμα και να δώσει τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό. Το ΚΚΕ απάντησε ότι «για την κυβέρνηση, τη Ν. Δ. και το κόμμα του Καρατζαφέρη, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών υπηρετεί την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι έγκλημα και πρέπει να κατασταλούν με κάθε τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή