Αγώνας δρόμου για το πρώτο κουδούνι

Αγώνας δρόμου για το πρώτο κουδούνι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την «ιστορικά συναινετική» ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα ακόμη υψηλό «εμπόδιο» καλείται να υπερβεί η ηγεσία του υπ. Παιδείας με το «καλημέρα» της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, καθώς το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης είναι ευκρινές, απειλώντας την ομαλή λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων – λυκείων, αγγίζοντας και τα ΑΕΙ. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου να δεσμεύεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα υπάρξουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Φέτος, η μείωση των προσλήψεων οξύνει το πρόβλημα, όμως το υπουργείο διαθέτει «ισχυρά ατού», όπως εξηγεί στην «Κ» ο γ. γ. του υπουργείου κ. Βασ. Κουλαϊδής. Συγκεκριμένα, φέτος έγιναν 546 προσλήψεις μονίμων, έναντι 2.800 πέρυσι, αλλά ο τελικός αριθμός των συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να «κλειδώσει» περί τις 6.000, έναντι 11.500 πέρυσι. Την ίδια στιγμή, μπορεί οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων να αποτελούν πονοκέφαλο, αφού προβλέπεται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, όμως η όλη διαδικασία αφήνει περιθώρια αξιοποίησης περισσότερων «μάχιμων» εκπαιδευτικών διότι θα καταργηθούν περίπου 3.500 θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα καλύψουν κενά. Ο γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσυφάκης επισημαίνει στην «Κ» την επιβάρυνση που θα έχουν όσοι τυχόν κληθούν να καλύψουν θέσεις σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που υπηρετούν. Ανάσα, επίσης, θα δώσουν οι συνολικά 24.000 προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ωστόσο, οξύ αναμένεται ότι θα είναι το πρόβλημα έλλειψης σχολικών βιβλίων. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΕΔΒ κ. Μάκης Λυκόπουλος υποστήριξε στην «Κ» ότι μόνο το 10% των βιβλίων θα μοιραστεί με το άνοιγμα των σχολείων.

Στην τριτοβάθμια, νέοι και παλιοί φοιτητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς στη λειτουργία των ιδρυμάτων που θα προκαλέσει η μείωση των κονδυλίων για προσλήψεις και φοιτητική μέριμνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή