Μακράς πνοής ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

Μακράς πνοής ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, και με τη δυναμική που του προσδίδει η σφραγίδα της διευρυμένης συναίνεσης, που επιτεύχθηκε κατά την ψήφισή του, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «το πιο σημαντικό σημείο της συναίνεσης που επετεύχθη είναι ότι ο νόμος δεν θα ανατραπεί τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια». Από την άλλη, ενδεικτικό είναι ότι αμβλύνονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, έστω κι αν προβλέπεται ότι ορισμένοι θα προσφύγουν δικαστικά (αυτό δείχνουν οι αποφάσεις του ΑΠΘ και του Πολυτεχνείου Κρήτης) υποστηρίζοντας ότι ο νέος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ πλήττει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και άρα είναι αντισυνταγματικός. Παραφωνία μεν στο γενικά συναινετικό κλίμα, αλλά αναμενόμενη καθώς «κόβονται» τα έως τώρα προνόμιά τους, είναι η στάση των φοιτητικών παρατάξεων. Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική ΠΑΣΠ αναφέρει ότι θα επιδιώξει την ανατροπή του νόμου, συντασσόμενη (με διαφορετική αφετηρία) με τις παρατάξεις της Αριστεράς.

Ειδικότερα, οι βελτιώσεις που έγιναν -σημαντικότερη η συμφωνία για εκλογή πρύτανη από τους πανεπιστημιακούς του ΑΕΙ- στο «παρά πέντε» άμβλυναν τις αντιδράσεις. «Η ψήφιση, με μια τόσο ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, του νόμου διαμορφώνει νέους όρους λειτουργίας για το πανεπιστήμιο. Τα θετικά στοιχεία του νόμου ενισχύουν τον ρόλο της σχολής, ανασυγκροτούν τις μεταπτυχιακές σπουδές και δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με βάση τον οργανισμό του. Στα ζητήματα των σπουδών (Τμήμα), της ακαδημαϊκής οργάνωσης (ρόλος κοσμητόρων), της έρευνας, της συμμετοχής και του ασύλου (ρητή κατάργηση), ο νόμος εμφανίζει σοβαρές αντιφάσεις και υστερήσεις, ενώ δεν λείπουν οι αντισυνταγματικές διατάξεις, οι οποίες γεννούν δυσλειτουργίες.

Αλλαγή μοντέλου

Αδιαμφισβήτητα, όμως, η δημοκρατική νομιμοποίηση και η εκλογή του πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλάζει το αρχικό μοντέλο και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσαρμογή του νόμου στις πραγματικές ανάγκες του πανεπιστημίου», σχολίασε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Οι αλλαγές που έγιναν με στόχο τη συναίνεση δεν μεταβάλλουν τη φιλοσοφία του νόμου, με την οποία διαφωνούμε: επιμένουμε και θα αγωνιστούμε για τις βασικές μας προτάσεις, όπως η επαναφορά του Τμήματος ως ακαδημαϊκής μονάδας με τις έως τώρα αρμοδιότητες και τα όργανα και για την εκλογή κοσμήτορα από όλους τους πανεπιστημιακούς», πρόσθεσε, από την πλευρά της «Κ», η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Υψηλότερους τόνους κρατούν οι φοιτητικές παρατάξεις. Για βαθιά αντιδημοκρατικό νόμο, «που θα κάνουμε τα πάντα για την ανατροπή του», μίλησε στην «Κ»ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων, Μιχάλης Νικηφόρος, για άτολμο ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Και οι δύο διαφωνούν με την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών -διά των εκπροσώπων τους- στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς. Την Παρασκευή υπήρξε ένταση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ανάμεσα στον πρύτανη του ΕΜΠ και μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου του εμβληματικού Παν. Αθηνών, η οποία στα μέσα Ιουλίου είχε ταχθεί υπέρ της μη εφαρμογής του νόμου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή