Αναβολή εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε κλίμα εκφοβισμού

Αναβολή εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε κλίμα εκφοβισμού

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα εκφοβισμού από «φοιτητοπατέρες» ή με πραξικοπηματικές αποφάσεις λίγων φοιτητών, τα ΑΕΙ ωθούνται σε τροχιά κινητοποιήσεων κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την αναβολή για μία εβδομάδα των προγραμματισμένων για τις επόμενες ημέρες εξετάσεων, δηλαδή ώς και την Παρασκευή 9/9.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συγκλητικοί έλαβαν την απόφαση για αναβολή των εξετάσεων υπό τις απειλές φοιτητών-μελών αριστερών παρατάξεων και ενώ ορισμένοι πρόεδροι και κοσμήτορες απουσίαζαν. Το ψήφισμα της Συγκλήτου δεν κάνει λόγο για μη εφαρμογή του νόμου (όπως έκανε αυτό της προηγούμενης συνεδρίασης), αλλά «διαπιστώνει ότι ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών». Υπενθυμίζεται ότι υπό την πίεση των φοιτητών και η Σύγκλητος του ΕΜΠ, την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε αναβολή έναρξης της εξεταστικής περιόδου. Παράλληλα, κατάληψη αποφάσισαν χθες και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διαδικασία είναι έωλη αφού δεν υπήρχε απαρτία φοιτητών, καθώς δεν έχει αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά. Από τη άλλη, χθες διαπιστώθηκαν κλοπές φορητού εξοπλισμού (υπολογιστές, εκτυπωτές κ. ά.) κατά την κατάληψη των Προπυλαίων από ομάδα αριστεριστών.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των κινητοποιήσεων και πιθανών «λουκέτων» στα ΑΕΙ, αφού οι πρυτανικές αρχές και οι πανεπιστημιακοί έχουν τεθεί υπέρ των ανοιχτών ΑΕΙ. Μάλιστα, η ΠΑΣΠ σπεύδει να διατρανώσει, πρώτη όλων, κατά του νόμου. Ενδεικτικά, η κυβερνητική παράταξη σε ομόφωνη απόφασή της χαρακτηρίζει την ψήφιση του νόμου «μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου». «Αποδεικνύεται με προκλητικό τρόπο πως ο πραγματικός σκοπός της υπουργού δεν είναι απλά η αποδυνάμωση των παρατάξεων, αλλά η πλήρης φίμωση του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή του πιο ζωντανού και πολιτικοποιημένου κομματιού της κοινωνίας» υποστηρίζει η ΠΑΣΠ και ζητεί την ανασύσταση της ΕΦΕΕ. Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή για να κρίνει τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή