«Οχι» στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

«Οχι» στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί σε τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα το υπό θεσμοθέτηση ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στον Κόρφο Κορινθίας ακόμη μία εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόθεση να χωροθετηθούν εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή. Ανάλογες αντιδράσεις έχει συναντήσει το σχέδιο σε πολλές άλλες περιοχές.

Η εκδήλωση στον Κόρφο πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή αγώνα που έχουν συστήσει φορείς της περιοχής, με σκοπό να αποτρέψουν την εγκατάσταση νέων μονάδων στην παράκτια ζώνη από το Κατακάλι Κορινθίας έως την Επίδαυρο Αργολίδας. «Η περιοχή της Επιδαύρου βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο. Οι μεγάλες μονάδες θα μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος. «Η οικονομία μας στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και την εξοχική κατοικία. Η υποβάθμιση της ποιότητας της θάλασσας θα είναι για εμάς σοβαρό πλήγμα. Εχουμε απευθυνθεί παντού, αλλά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις». «Αν υλοποιηθεί το σχέδιο, ολόκληρη η περιοχή από Επίδαυρο έως Κατακάλι θα καταστραφεί. Ηδη η θάλασσα του Κόρφου έχει επηρεαστεί από τις παρακείμενες ιχθυοκαλλιέργειες», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Βλαχοδημητρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιηθεί στις Οινούσσες, στην Ηγουμενίτσα και αλλού.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, ενός από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της Ελλάδας, είναι αίτημα ετών και θεωρείται ότι θα «ξεμπλέξει» το κουβάρι της γραφειοκρατίας. Η «Κ» ζήτησε τη θέση του Συλλόγου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή