Καμία πρόσληψη γιατρού στο ΕΣΥ

Καμία πρόσληψη γιατρού στο ΕΣΥ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισε η «πόρτα» στην είσοδο νέων γιατρών στο ΕΣΥ. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, δεν πρόκειται να γίνει νέα πρόσληψη γιατρού στο ΕΣΥ, αφού εφεξής μόνο νοσηλευτές θα μπαίνουν στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα, στη διάθεση των νοσοκομείων θα είναι, για να καλύπτουν κενά, οι 22.000 γιατροί του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Πρόνοιας και του ΕΣΥ που ενέκρινε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας χθες τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, αναφέρθηκε στο «παράδοξο» που παρατηρείται στο ελληνικό σύστημα Υγείας να υπάρχει υπερδιπλάσιος αριθμός γιατρών στα νοσοκομεία, σε σχέση με αυτό που ισχύει στις χώρες του ΟΟΣΑ και, ταυτοχρόνως, κενά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. «Οικοδομήθηκε ένα σύστημα υποταγής στο ιατρικό κατεστημένο. Ολο το σύστημα πολιτείας – κοινωνίας αναπαρήγε το υπαρκτό χωρίς να καλύπτει κενά. Πέντε αναισθησιολόγοι, κανένας παιδίατρος», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα προσλάβουμε κανέναν άλλο γιατρό. Κάθε μία πρόσληψη, που θα μας δίνει τη δυνατότητα ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι νοσηλευτή». Σχετικά με τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών γιατρών εκτός νοσοκομείων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ουσιαστικά καταργείται μία «πολυετής υποκρισία» και αίρεται η διάκριση μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης -όπου υπήρχε από πριν αυτή η δυνατότητα- και της περιφέρειας, όπου οι πανεπιστημιακοί έχουν υποχρεωτικά τα ιατρεία τους εντός των νοσοκομείων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα θεσπιστούν τεκμήρια γι’ αυτούς που θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο.

Ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε και αλλαγές από τον ερχόμενο Οκτώβριο στη λειτουργία των νοσοκομείων κατά την εφημερία, σημειώνοντας ότι αναμένει εισήγηση της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για ένα νέο σύστημα σωστής αξιολόγησης – διαλογής των έκτακτων περιστατικών κατά την είσοδό τους στα επείγοντα. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιάσει προτάσεις για νέα διοίκηση στο ΕΣΥ -χωρίς αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων- με στόχο την περαιτέρω μείωση των δαπανών μέσω ευελιξίας στη διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε το παράδειγμα του κόστους των γευμάτων στο ΕΣΥ και σε νοσοκομεία «ειδικού καθεστώτος». Οπως είπε, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, το ημερήσιο κόστος σίτισης ενός ασθενούς είναι 4,10 ευρώ, τη στιγμή που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δαπανούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ημερησίως για τα γεύματα του κάθε ασθενούς.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινάει η διήμερη απεργία γιατρών του ΕΣΥ, των Ταμείων και ιδιωτών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική στην Υγεία. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας, θα προχωρήσουμε τον δρόμο μας», σχολίασε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή