Φορείς που καταργούνται θα… αναλάβουν τον έλεγχο των υδάτων

Φορείς που καταργούνται θα… αναλάβουν τον έλεγχο των υδάτων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πολιτεία επιτέλους δρομολογεί έναν οργανωμένο τρόπο ελέγχου της ποιότητας και της ποσότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Μόνο που η δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου παρακολούθησης υδάτων απειλείται να τιναχτεί στον αέρα… από τη δρομολογούμενη συγχώνευση -ή κατάργηση- των επιστημονικών φορέων που θα το αναλάβουν. Μια ακόμα ιστορία παραλογισμού, που αποδεικνύει ότι στην πίεση για λήψη αποφάσεων «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»…

Η κοινή υπουργική απόφαση για τον ορισμό του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων δημοσιεύτηκε προ δεκαημέρου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2017/9.9.2011). Με τη δημιουργία του δικτύου, η χώρα μας θα αποκτήσει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Το κύριο πρόβλημα με τους ελέγχους που μέχρι σήμερα γίνονταν από κρατικούς επιστημονικούς φορείς είναι ότι το δίκτυο των δειγματοληψιών ήταν ανεπαρκές, ενώ οι έλεγχοι συχνά δεν γίνονταν σε μια σταθερή βάση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια πλήρης διαχρονική εικόνα της κατάστασης. Με την απόφαση, λοιπόν, ορίζονται 1.974 θέσεις δειγματοληψίας (1.392 για υπόγεια νερά, 449 για ποτάμια, 53 για λίμνες, 80 για παράκτια νερά και 34 για τα λεγόμενα «μεταβατικά ύδατα» (συστήματα επιφανειακών υδάτων πλησίον του στομίου ποταμών τα οποία είναι εν μέρει αλμυρά).

Ως εδώ καλά. Μόνο που οι δύο κυριότεροι από τους φορείς που αναλαμβάνουν να πραγματοποιούν σε σταθερή βάση τις δειγματοληψίες μπορεί σε μικρό διάστημα… να μην υπάρχουν, καθώς δρομολογείται η συγχώνευση ή κατάργησή τους. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που αναλαμβάνουν το πρώτο τα υπόγεια νερά και το δεύτερο τους ποταμούς, τα παράκτια και τα μεταβατικά ύδατα. «Η εφαρμογή της Οδηγίας δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Εξασφαλίσαμε 25 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από την Κοινότητα, ορίσαμε ποιος κάνει τι», εξηγεί στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Το ΙΓΜΕ και το ΕΛΚΕΘΕ δεν πρόκειται να καταργηθούν, θα διατηρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι τους με άλλη μορφή. Οταν οι φορείς συγχωνευτούν, τότε η ευθύνη θα ανατεθεί στον νέο φορέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή