Ακριβά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια

Ακριβά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μείωση του κόστους των ιατρικών υλικών, τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποχρεωθούν σύντομα να πληρώνουν στα νοσοκομεία, για τη νοσηλεία ασφαλισμένων τους, ποσά που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερα από την εποχή που γινόταν το «πάρτι» προμηθειών!

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης υπηρεσιών -πιλοτικά στην αρχή σε 21 νοσοκομεία- και από το νέο έτος σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Υπό την πίεση και της τρόικας για έλεγχο των δημόσιων νοσοκομειακών δαπανών, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει εσπευσμένα και χωρίς την αναγκαία προετοιμασία Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (DRGs) ανά θεραπευτική κατηγορία παθήσεων. Εως τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους με βάση τα τιμολόγια των υλικών και των φαρμάκων, τις ημέρες νοσηλείας κ.λπ. Με τον νέο τρόπο θα τους στέλνουν έναν κωδικό με την κατηγορία της πάθησης του ασθενούς, στην οποία θα αντιστοιχεί ένα προκαθορισμένο ποσό για όλα τα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, η εμφύτευση βηματοδότη (και όχι τοποθέτηση, όπως αναφέρεται στη μετάφραση των αυστραλιανών DRGs) τιμάται 3.694 ευρώ, που είναι το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βάσει τιμολογίων η εμφύτευση βηματοδότη κοστίζει σήμερα στα Ταμεία μόλις 1.931 ευρώ. Μια επέμβαση για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα τιμολογήθηκε 438,87 ευρώ (αναφέρεται μέσος χρόνος νοσηλείας 1,03 ημέρα!), όταν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα γίνεται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία με κόστος από 150 έως 250 ευρώ.

Για την αρθροπλαστική ισχίου καθορίστηκε ποσό 6.411,00338 ευρώ(!) με νοσηλεία 7,22 ημερών. Για την αρθροπλαστική γόνατος το κλειστό νοσήλιο ανέρχεται σε 6.611,32 ευρώ με νοσηλεία 5,99 ημερών. Το ΙΚΑ πληρώνει για την επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ για 14 ημέρες. «Η ολική αρθροπλαστική κοστίζει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία 4.000 ευρώ όπως και πριν, όταν οι τιμές των υλικών ήταν υπερδιπλάσιες. Τότε πράγματι έπεφταν έξω τα νοσοκομεία. Τώρα που οι προμήθειες εξορθολογίστηκαν, θα πληρώνουμε 6.500;», αναρωτήθηκε στην «Κ» στέλεχος ασφαλιστικού οργανισμού. «Γιατί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που δημιουργήθηκε για να εξοικονομήσει πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία, να στέλνει τους ασφαλισμένους στα δημόσια νοσοκομεία και όχι σε ιδιωτικές κλινικές;».

Καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία πλήττονται από την ανεργία και τις συνταξιοδοτήσεις, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη «επιχείρηση μετακύλισης δημοσίων δαπανών στους ασφαλισμένους» να καταλήξει μπούμερανγκ για τα νοσοκομεία. Στην κατάρτιση των DRGs για 700 κατηγορίες παθήσεων σε πρώτη φάση, βάσει των προτύπων της Αυστραλίας και χωρίς να γίνει αναλυτική κοστολόγηση υπηρεσιών και υλικών, δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ταμείων. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις με λογικές τιμές, όπως οι μεταμοσχεύσεις, που όμως δεν αποτελούν καθημερινή ρουτίνα.

Η εμφύτευση απινιδωτή αποζημιώνεται με 12.420 ευρώ όταν η σχετική δαπάνη ανέρχεται σήμερα σε 17.000 ευρώ, λόγω των ακριβών υλικών. Προβλέπεται δηλαδή χαμηλότερη τιμή αλλά για μια ιατρική πράξη που δεν συνδέεται με την καθημερινή ιατρική πρακτική. Στον κατάλογο των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων παρατηρούνται πολλές ασάφειες.

«Τα DRGs είναι ένας δίκαιος τρόπος σύγκρισης δαπανών όταν τα ιατρικά τμήματα δεν έχουν μόνο το ίδιο όνομα αλλά και την ανάλογη λειτουργία», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε ένα νοσοκομείο αιχμής με μεγάλες εφημερίες, το κόστος δεν είναι το ίδιο με ένα μικρό νοσοκομείο που υπολειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή