Τα κλειστά νοσήλια, η προσαύξηση 20% και το «φακελάκι»

Τα κλειστά νοσήλια, η προσαύξηση 20% και το «φακελάκι»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειμώνας του 2005 και ο τότε υφυπουργός Εργασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος δηλώνει στο γραφείο του ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα έχουν μέλλον αν δεν διαχωριστούν πραγματικά ο κλάδος υγείας από τον κλάδο σύνταξης. «Οι υπερτιμολογήσεις των υλικών και των φαρμάκων τρώνε τις συντάξεις» έλεγε ο κ. Γιακουμάτος «ενώ ουδείς γνωρίζει πώς θα σταματήσει κάτι τέτοιο». Εξι χρόνια αργότερα, το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει, απεναντίας οι συντάξεις εξακολουθούν να «πληρώνουν» τον κλάδο υγείας και τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του σώματος κ. Απόστολος Κακλαμάνης αναλαμβάνει να «επικαιροποιήσει» τις προβλέψεις Γιακουμάτου. Αφορμή τα περίφημα κλειστά νοσήλια, δηλαδή η προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να συμφωνήσει με νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές για το ύψος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). «Πακέτα», δηλαδή, με τα οποία θα πληρώνονται συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο κ. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο χαρακτήρισε το μέτρο «σκάνδαλο».

Είναι όμως ακριβώς η ίδια νοσηλεία; Οχι λένε οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας που σημειώνουν ότι μία σειρά εξετάσεις αλλά και ο αριθμός των φαρμάκων που παρέχονταν σε μία ιατρική πράξη δεν περιλαμβάνονταν στις παλαιότερες χρεώσεις και «από την παραπομπή σε εξετάσεις και τα πρόσθετα φάρμακα κέρδιζαν κυρίως οι γιατροί που παρέπεμπαν σε αυτά. Τώρα θα γίνονται όλα αυτόματα αφού θα προβλέπονται στο πακέτο». Εχθροί και υποστηρικτές των ΚΕΝ συμφωνούν ότι είναι πιθανόν σε μία σειρά εξετάσεις το κόστος να έχει ανέβει και αυτό γιατί η επιτροπή που τιμολόγησε τις ιατρικές πράξεις καθόρισε μάλλον υψηλές τιμές.

Συνεργάτες του υπουργού κ. Ανδρ. Λοβέρδου, πιστεύουν ότι τα ΚΕΝ θα βοηθήσουν στον έλεγχο του κόστους νοσηλείας. «Παλαιότερα ο έλεγχος επαφίετο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων των Ταμείων. Τώρα με τη συμπερίληψη των πάντων σε ένα πακέτο ο έλεγχος αυτός είναι πιο εύκολος», λένε, ενώ οι επικριτές των «νέων τιμών» πιστεύουν ότι ο έλεγχος θα είναι τώρα ακόμα πιο δύσκολος.

Σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές

Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με ένα σχέδιο σύμβασης που έχει στη διάθεσή της η «Κ» οι κλινικές είναι υποχρεωμένες να δέχονται «και έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται με ίδια μέσα για νοσηλεία. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η νοσηλεία του ασθενή σε θάλαμο με λιγότερες από 4 κλίνες «θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος με το 50% της διαφοράς του τιμοκαταλόγου ιδιωτών της κλινικής». Αν η συγκεκριμένη κλινική δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το περιστατικό η μετακίνηση του ασθενούς θα είναι δυνατή μόνο μετά συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ. Και για την παράταση της νοσηλείας θα χρειάζεται γνωμάτευση του ΕΟΠΥΥ.

Οι ιδιωτικές κλινικές θα παίρνουν ως προς το ύψος των ΚΕΝ, το ποσό που θα αναλογεί στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ προσαυξημένο κατά 20%. Το σημείο αυτό προκάλεσε εντονότατη κριτική από στελέχη ασφαλιστικών Ταμείων, πολύ περισσότερο που στα ΚΕΝ δεν θα περιλαμβάνονται οι αμοιβές των γιατρών «οι οποίες βαρύνουν αποκλειστικά τον ασφαλισμένο». Ετσι «νομιμοποιείται» το «φακελάκι» στις ιδιωτικές κλινικές που σταδιακά είχε επικρατήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 λόγω της μη αναπροσαρμογής των πακέτων (οι αμοιβές σε ΚΕΝ άλλων χωρών αφορούν σε πολλές περιπτώσεις το 30% του πακέτου) νοσηλείας λένε στελέχη πολλών Ταμείων.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δικαιολογεί το επιπλέον 20%, λέγοντας ότι αφορά τις αμοιβές «του μη ιατρικού προσωπικού». Στελέχη των Ταμείων λένε ότι το ποσοστό 20% «είναι πολύ υψηλό για να δικαιολογηθεί το μισθολογικό κόστος και το μη μισθολογικό κόστος του προσωπικού που δεν είναι ιατρικό». Πάντως, τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξετάσουν το κόστος που θα επιφέρουν τα ΚΕΝ και αν το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό θα αναθεωρηθεί στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή