Προβληματίζουν οι δύο σεισμοί

Προβληματίζουν οι δύο σεισμοί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ταρακουνήθηκε η Κρήτη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

Ο σεισμός ισχύος 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.33 τα ξημερώματα και πάλι μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης και έγινε αισθητός σ’ ολόκληρο το νησί. Η δόνηση προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, από τον οποίο προκλήθηκε στις 6.24 προχθές το πρωί ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε σε απόσταση 247 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης. Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος «ο σεισμός, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, δεν ήταν δίδυμος με τον προχθεσινό. Ηταν ένας διαφορετικός σεισμός. Τέτοια φαινόμενα είχαμε και στο παρελθόν στη Δυτική Ελλάδα, που εκτονώθηκαν. Είναι θετικό ότι δεν ήταν μεγάλο το εστιακό τους βάθος». Πρόσθεσε δε ότι «δεν συσχετίζονται οι σεισμοί μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, με την όποια δραστηριότητα παρατηρείται στον ηφαιστειακό χώρο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη».

Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, ο καθηγητής, αφού συνέστησε προσοχή στις αναφορές για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, δήλωσε ότι «υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011» και σημείωσε πως ο ΟΑΣΠ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα. «Το φαινόμενο βρίσκεται στην αρχή του κίτρινου, με βάση την επιστημονική κλίμακα πράσινο – κίτρινο – ροζ – κόκκινο.

Από τη χθεσινή ισχυρή δόνηση προκλήθηκε μικροπανικός στην Κρήτη, παρά το προχωρημένο της ώρας. Στο Τυμπάκι Ηρακλείου μια 65χρονη γυναίκα  μέσα στον πανικό της, έτρεξε να βγει από το σπίτι της, έπεσε και έσπασε το πόδι της, ενώ στο Ακρωτήρι Χανίων ένας 34χρονος άντρας από τον φόβο του έπεσε από το κρεβάτι του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή