Τα ταξίδια στον «υπόγειο κόσμο» των σπηλαίων μαγεύουν τους μαθητές

Τα ταξίδια στον «υπόγειο κόσμο» των σπηλαίων μαγεύουν τους μαθητές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «ταξίδι στον υπόγειο κόσμο» ήταν αποκαλυπτικό για τα παιδιά και τους διοργανωτές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν μόνο ο ενθουσιασμός αλλά και οι διαπιστώσεις: για τους περισσότερους μαθητές ο θαυμαστός κόσμος των σπηλαίων ήταν παντελώς άγνωστος. Μέχρι τότε πίστευαν ότι οι εικόνες από τον πλούσιο διάκοσμο που αντίκριζαν προέρχονταν από σπήλαια άλλων χωρών του πλανήτη.

Καταγεγραμμένα 11.000

Εκπληκτοι έμειναν δε, όταν πληροφορήθηκαν πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 11.000 καταγεγραμμένα σπήλαια εκ των οποίων μόνο τα 28 είναι επισκέψιμα -τα έντεκα από αυτά στη Βόρεια Ελλάδα- και τα περισσότερα ανεξερεύνητα.

Η πρώτη εικονική ξενάγηση στα ελληνικά σπήλαια που έκαναν δοκιμαστικά γεωλόγοι και σπηλαιολόγοι τον περασμένο Δεκέμβριο σε δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, γέννησε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και όπως φαίνεται σύντομα θα αναληφθεί. Πάνω από 250 εξερευνητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικών Σχολείων της πόλης δήλωσαν συμμετοχή στα 12 ωριαία ταξίδια του νέου εκπαιδευτικού κύκλου που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη σε έξι παιδικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού.

Ενας από τους ξεναγούς των παιδιών στα υπόγεια μουσεία της φύσης είναι ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος του συλλόγου «Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ», ο οποίος από το 2009 χαρτογραφεί τα σπήλαια της Ελλάδας. Η στολή με την οποία εμφανίζεται ο σπηλαιολόγος στις παρουσιάσεις αρκεί. Φακός στο μέτωπο, κράνος, γαλότσες και αδιάβροχη στολή κεντρίζουν αυτομάτως το ενδιαφέρον των μικρών για μια κατάδυση μέσα από τον λόγο και την εικόνα σε ανεξερεύνητα και γνωστά σπήλαια, ρουφώντας κάθε πληροφορία για τη δημιουργία τους. «Οι ερωτήσεις από τους μικρούς «εξερευνητές» για τον άγνωστο και εντυπωσιακό υπόγειο κόσμο πέφτουν βροχή και η συζήτηση που ακολουθεί δείχνει ότι τα παιδιά βιώνουν μια σπάνια εμπειρία», εξηγεί ο κ. Βαξεβανόπουλος.

«Τα «Ταξίδια στον υπόγειο κόσμο» είναι ένα ακόμη πετυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η ανταπόκριση που είχε η πρώτη διαδραστική εξερεύνηση των σπηλαίων εδραίωσε έναν ολοκληρωμένο κύκλο παρουσιάσεων σε όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης», διευκρινίζει ο υπεύθυνος προγραμμάτων της παιδικής βιβλιοθήκης κ. Φώτης Αποστολόπουλος. «Οι βιβλιοθήκες», εξηγεί, «είναι πλέον χώρος συνάντησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Οι δράσεις στις παιδικές βιβλιοθήκες έχουν στόχο να κεντρίσουν τη φαντασία των παιδιών να δώσουν την ευκαιρία για γνώση και μάθηση. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος είναι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία με φορείς και συλλόγους που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Τα «Ταξίδια στον υπόγειο κόσμο» του πρώτου κύκλου θα συνεχιστούν 15/2 στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (τηλ. 616076), 16/2 στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (τηλ. 61606) και 17/2 στην Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 17-19 τη 274708). Πληροφορίες: τμήμα παιδικών βιβλιοθηκών Δήμου Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-37480472310-374888

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή