Λερναία Υδρα το κύκλωμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανείς ομοιότητες με τον μύθο της Λερναίας Υδρας, η δράση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη μόλις τώρα άρχισε να ξετυλίγεται, καθώς ελάχιστα φωτίστηκε από τις απολογίες των 53 κατηγορουμένων. Στη λογική «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα», οι φερόμενοι ως επικεφαλής των εγκληματικών συμμοριών κράτησαν τα χαρτιά τους κλειστά στον ανακριτή, αρνούμενοι να προσθέσουν οτιδήποτε στα όσα το κατηγορητήριο τους αποδίδει και σε όσα έχουν καταγραφεί στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που περιέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Με το τέλος των απολογιών τους, που σηματοδότησε την προφυλάκιση 34 από αυτούς, ενώ για 19 η κρίση των δικαστικών αρχών ήταν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, η ανάκριση εισέρχεται στα βαθιά, επιχειρώντας να αξιολογήσει το σύνολο του τεράστιου υλικού που συγκέντρωσαν από τις πολύμηνες έρευνές τους οι διωκτικές αρχές.

Με έμφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στη διερεύνηση δύο αυτοκτονιών που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια τη Θεσσαλονίκη και μιας απόπειρας, αλλά και τις διασυνδέσεις των κυκλωμάτων της τοκογλυφίας με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τα παράνομα στοιχήματα, ο ανακριτής ξεκινάει να βγάλει άκρη με μια εγκληματική δράση, τα πλοκάμια της οποίας είχαν εισχωρήσει σε πολλούς χώρους, πολύ πέραν του δανεισμού με τοκογλυφικούς τόκους.

Ο ανακριτής αξιοποιεί τα απτά στοιχεία που διαθέτει για κέρδη που εμφάνιζε ο φερόμενος ως επικεφαλής των τοκογλυφικών κυκλωμάτων – περί τα 5 εκατ. ευρώ μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ τα οποία είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα και ώρα σε πολλά πρακτορεία ανά την επικράτεια. Κέρδη εμφάνιζε και άλλος εκ των πρωταγωνιστών των τοκογλύφων, σε μικρότερα ποσά, περί τα 600.000 ευρώ, που επίσης ερευνώνται.

Παράλληλα, στο ανακριτικό γραφείο καταφθάνουν καταγγελίες, όχι μόνο από θύματα τοκογλυφικών δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως από εμπόρους και επιχειρηματίες, από διάφορες περιοχές, με περιστατικά για εκβιασμούς και προστασία που πουλούσαν μέλη των εγκληματικών ομάδων, υφαρπάζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Παράλληλα, ανοίγουν εκ νέου φάκελοι για την εμπλοκή του πρωταγωνιστή των κυκλωμάτων, Μ. Κ., και με πτυχές της υπόθεσης Βατοπεδίου, καθώς στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, εμφανίζεται ο ίδιος να «νουθετεί» μάρτυρα προκειμένου να καταθέσει στην ειδική εφέτη ανακρίτρια για να επιτύχει την αποδέσμευση μπλοκ επιταγών που είχαν δικαστικά μπλοκάρει λόγω των ερευνών για το Βατοπέδι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφέτης – ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού αναμένεται να ζητήσει τις σχετικές συνομιλίες και όσα άλλα στοιχεία έχουν προκύψει, προκειμένου να τα αξιολογήσει, λίγο πριν κλείσει τη δικογραφία για τις ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου με εκείνα των παραλίμνιων εκτάσεων και τη λίμνη Βιστωνίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή