Σε ρυθμούς γιορτής και ελπίδας

Σε ρυθμούς γιορτής και ελπίδας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Πάτρα στέλνει το μήνυμα ότι αντιστέκεται στην κρίση, αντιστέκεται στην πλήξη, κάνει τη δική της αντεπίθεση με έμπνευση και δημιουργία και δίνει τη σκυτάλη στη γιορτή και στην ελπίδα».

Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση διατυπώνει με δηλώσεις στην «Κ» ο δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση του θεσμού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «η Πάτρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα για ένα Καρναβάλι αναπτυξιακό και αλληλέγγυο, για το Καρναβάλι όλων των πολιτών».

Πάντως, όσον αφορά την επισκεψιμότητα, εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μειωμένη, παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής προβλέπουν ότι ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα περιοριστεί μόνο σε μία ημέρα, δηλαδή την Κυριακή.

Σχετικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την υλοποίηση των εκδηλώσεων, ο κ. Γιάννης Δημαράς αναφέρει ότι αν και περιορίστηκε δραστικά το κόστος, δεν κόπηκαν εκδηλώσεις. Απεναντίας αυξήθηκαν, για να δοθεί διάρκεια στην καρναβαλική περίοδο.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι περιμένουν φέτος λιγότερα έσοδα. Οπως δήλωσε στη «Κ» το μέλος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας κ. Νίκος Παπαλέξης, η πληρότητα των δωματίων στα ξενοδοχεία της Πάτρας έφθανε μέχρι την Πέμπτη σε ποσοστό 70%, ελπίζοντας πάντα στους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Ομως χαρακτηριστικό της μειωμένης επισκεψιμότητας είναι ότι φέτος δεν άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στην Πάτρα. Οσον αφορά τα αίτια, ο κ. Νίκος Παπαλέξης εκτιμά ότι δεν φταίνε ούτε ο δήμος ούτε οι κακοί δρόμοι, αλλά μόνο η κρίση.

Ομως ούτε και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής είναι ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα που είχε μέχρι σήμερα η Πάτρα, ενώ δεν είναι αισιόδοξοι για αύξηση της κίνησης το τελευταίο τριήμερο. Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στον δήμο για έλλειψη συνεργασίας στην οργάνωση των εκδηλώσεων για το Καρναβάλι. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, «η Πάτρα δεν θυμίζει σε τίποτα ότι έχει Καρναβάλι» και προσθέτει ότι δεν κλήθηκαν από τον δήμο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, διότι όπως σημείωσε «αν είχε ζητηθεί η γνώμη μας, πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν καλύτερα». Οσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για την κίνηση το τελευταίο τριήμερο, θεωρεί ότι οι επισκέπτες θα έλθουν μόνο την Κυριακή για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και μετά θα φύγουν. Σχετικά με τις καταγγελίες για αυξημένες τιμές ο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος τονίζει ότι σε κάθε περιοχή όταν υπάρχει ένα μεγάλο γεγονός, πάντα καταγράφονται αυξημένες τιμές, αλλά απορρίπτει τα περί αισχροκέρδειας. Πάντως, όπως προσθέτει, όταν κάποιοι πιάνουν ένα τραπέζι για έξι ώρες, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση, είναι δικαιολογημένο να υπάρχει αυξημένη τιμή στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

138 πληρώματα

Ομως, παρά την κρίση, που φέτος είχε ως συνέπεια να διοργανωθούν λιγότεροι χοροί, περίπου 30.000 νέοι και νέες της Πάτρας θα κρατήσουν ζωντανό τον θεσμό συμμετέχοντας την Κυριακή στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και πλαισιώνοντας τα 138 πληρώματα του «κρυμμένου θησαυρού». Οσο για τις στολές τους και τις κατασκευές τους είναι εμπνευσμένες από την κρίση, που την αντιμετώπισαν με καυστικό χιούμορ και ανατρεπτικό τρόπο. Από την παρέλαση δεν θα λείπουν, βέβαια, τα σατιρικά και καρναβαλικά άρματα, φτιαγμένα με δεξιοτεχνία και φαντασία από τους καλλιτέχνες του καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου, ενώ η αυλαία θα πέσει το βράδυ της Κυριακής με την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου και την τελετή λήξης στο παλιό λιμάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή