Οι βάνδαλοι πούλησαν τα κλοπιμαία στην Αλβανία

Οι βάνδαλοι πούλησαν τα κλοπιμαία στην Αλβανία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αλβανία κατέληξε μέρος των κλοπιμαίων από τους βανδαλισμούς και το «πλιάτσικο» της 12ης Φεβρουαρίου σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας. Αυτό αποκαλύπτει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. ο οποίος προΐσταται της έρευνας για την «ταυτοποίηση» όσων έλαβαν μέρος στα έκτροπα. Ο τρόπος δράσης των, κυρίως, νεαρών βανδάλων το βράδυ της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου αποτυπώνεται σε νέες φωτογραφίες που φέρνει, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα η «Κ». Πρόκειται για φωτογραφικά ντοκουμέντα από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που έχουν καταγράψει καρέ καρέ τις κινήσεις των δραστών.

Τις ημέρες μετά τα επεισόδια η Ασφάλεια συγκέντρωσε πληροφορίες για πιθανά σημεία διάθεσης των κλοπιμαίων. «Αξιολογήθηκε ως αξιόπιστη πληροφορία ότι πολλά από τα κλεμμένα διοχετεύθηκαν στη γειτονική Αλβανία» λέει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο δρομολόγιο είχαν ακολουθήσει προϊόντα από καταστήματα που λεηλατήθηκαν και στα επεισόδια του 2008. Σε άλλες περιπτώσεις, εμπορεύματα από καταστήματα έγινε προσπάθεια να πωληθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Πρόκειται κυρίως για ρούχα από καταστήματα στην περιοχή της Ερμού και ηλεκτρονικές συσκευές από αντίστοιχα καταστήματα του κέντρου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 19χρονου Α. Σ., ο οποίος συνελήφθη μαζί με την 17χρονη Ουκρανή φίλη του, ενώ προσπαθούσαν να πωλήσουν φωτογραφική μηχανή που είχαν αφαιρέσει από κατάστημα με φωτογραφικά είδη στα Εξάρχεια. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δύο ακόμα νεαροί, ηλικίας 24 και 25 ετών, έχουν συλληφθεί, καθώς μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή τους σπαθιά και άλλα είδη από οπλοπωλείο που λειτουργούσε στην πλατεία Ομόνοιας και λεηλατήθηκε για δεύτερη φορά μετά το 2008. Η δίκη των δύο έχει προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου.

Παράλληλα, στελέχη του Δήμου Αθηνών που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν στην «Κ» ότι ρούχα και άλλα κλεμμένα εμπρεύματα από τα συνολικά 90 λεηλατημένα καταστήματα εντοπίστηκαν και σε υπαίθρια παζάρια, όπως για παράδειγμα την Κορεατική Αγορά, απέναντι από την «Τεχνόπολη». Ενδεικτική των όσων συνέβησαν είναι και η μαρτυρία καλά πληροφορημένης πηγής της «Κ» σύμφωνα με την οποία πολλά από τα εμπορικά είδη που αφαιρέθηκαν από καταστήματα στην περιοχή της Ομόνοιας απομακρύνθηκαν από το σημείο με φορτηγό που βρισκόταν επί ώρα σταθμευμένο επί της 3ης Σεπτεμβρίου. Για το συμβάν ειδοποιήθηκε το «100», δίχως ωστόσο να υπάρξει αστυνομική επέμβαση. Εντύπωση προκαλεί και πληροφορία σύμφωνα με την οποία λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στον χώρο στάθμευσης Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) λίγο έξω από την Αθήνα εντοπίστηκαν άτομα να πωλούν ηλεκτρονικές συσκευές προερχόμενες από το «πλιάτσικο» σε μαγαζιά της Ομόνοιας.

Δεν απέδωσε

«Ασαφείς», στο μεταξύ, χαρακτηρίζονται από αρμόδιους αξιωματικούς οι πληροφορίες που φτάνουν σε Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια σχετικά με τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ. ΑΣ., κατά τα πρότυπα της Scotland Yard, δημοσιοποίησε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα έκτροπα τις φωτογραφίες ατόμων που συμμετέχουν στα επεισόδια ζητώντας πληροφορίες από τους πολίτες. Αστυνομικοί με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι «προς το παρόν η διαδικασία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η ανταπόκριση του κοινού ήταν χαμηλότερη απ’ ό, τι στη Μ. Βρετανία. Εκεί, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου πέτυχε την «ταυτοποίηση» δεκάδων νεαρών που συμμετείχαν στις ταραχές του Αυγούστου 2011 μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τους στον Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή