Πρωτιά σε εξοικονόμηση ενέργειας

Πρωτιά σε εξοικονόμηση ενέργειας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πήραμε το ευρωπαϊκό! Οχι δεν πρόκειται για κάποια ελληνική επιτυχία σε ευρωπαϊκή αθλητική διοργάνωση, αλλά για την ελληνική πρωτιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), τον οποίο διοργάνωσε το WWF Ευρώπης. Με 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270 kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900 kwh στη θέρμανση, η ελληνική ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και είναι σημαντικό να μαθαίνεις ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, όπως η οικογένεια του κ. Αθ. Ζελεσιάδη από την Ορεστιάδα, που κέρδισε τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που έφεραν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

«Εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρομαι για την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού μου. Αλλά η επιτυχία στον διαγωνισμό οφείλεται και στο ότι -καθώς περιμέναμε παιδί- κάναμε διάφορες μετατροπές για να ενισχύσουμε τη μόνωση», λέει στην «Κ» ο κ. Ζελεσιάδης. Με μονωτικές επεμβάσεις (οροφή, πόρτες, διπλά υαλοκρύσταλλα, εξωτερική θερμομόνωση) πέτυχαν μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση 35%! «Από 3,5 τόνους πετρέλαιο που θέλαμε κάθε χειμώνα, πέσαμε στους 2 τόνους. Μια καλή επίδοση για μια μονοκατοικία στον παγωμένο Εβρο», συμπληρώνει ο ηλεκτρονικός, εργαζόμενος στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου. Αντίστοιχα, στο μέτωπο του ηλεκτρισμού, η οικογένεια Ζελεσιάδη είχε αντικαταστήσει παλιότερα όλους τους λαμπτήρες, με νέους εξοικονόμησης ενέργειας. «Ακόμα, χρησιμοποίησα ένα τηλεχειριστήριο, με το οποίο κλείνουν τα πολύπριζα, που κρατούν τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής και που καταναλώνουν περίπου το 8% του ρεύματος. Επιπλέον, η μόνωση των τοίχων, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής, έκανε τα κλιματιστικά μη αναγκαία», συμπληρώνει ο κ. Ζελεσιάδης. Αποτέλεσμα; Μείωση 15% στην κατανάλωση ρεύματος το 2011.

Στο ΠΕΞΕ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, συμμετείχαν συνολικά 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό και αποκαλύπτει τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μέση μείωση των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ήταν 5% στον ηλεκτρισμό και 4,7% στη θέρμανση. Κάθε νοικοκυριό απέφυγε κατά μέσο όρο την έκλυση 421 κιλών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2).

Οι νικητές της ελληνικής ομάδας βραβεύτηκαν χθες σε εκδήλωση του WWF. Την πρωτιά κέρδισε ο Στ. Λέκκος, από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, ο οποίος μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά 27%, ενώ η θέρμανση του σπιτιού του καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Λέκκος έλαβε χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού του. Δεύτερος αναδείχθηκε ο κ. Ζελεσιάδης και τρίτος ο κ. Νικ. Ζωγανάς. «Η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Την εξοικονόμηση ενέργειας πλέον αγκαλιάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας», δήλωσε ο Δ. Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή