ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Συνέχιση διαγωνισμού

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση του διαγωνισμού που αφορά την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συνολικής δαπάνης 24.631.010 ευρώ. Το ΣτΕ, ειδικότερα, επικύρωσε με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων την παραμονή της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων Newsphone Hellas εκτός του διεθνούς διαγωνισμού κρίνοντας ότι η υλοποίηση του συστήματος στα τουρκικά νοσοκομεία, που επικαλείται ως τεχνική εμπειρία κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να θεωρηθεί σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ετσι, η εταιρεία δεν ικανοποιούσε τις προβλεπόμενες απαιτήσεις του διαγωνισμού.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Νόμιμη η ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας

Η ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κρίθηκε χθες νόμιμη από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι υπηρεσίες οι οποίες θα υπαχθούν στο επίμαχο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ στις αρμοδιότητές του επανέρχεται το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει μετονομασθεί σε «Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή». Το ΣτΕ πάντως στη γνωμοδότησή του αναφέρεται στις αλλεπάλληλες μετονομασίες και οργανωτικές μεταβολές που δέχθηκε στη δομή και διάρθρωσή του το συγκεκριμένο υπουργείο από το 2007 έως σήμερα και υπογραμμίζει την ανάγκη κατάρτισης νέων οργανισμών σε όλα τα υπουργεία.

ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Γνωμάτευση για τη Βίκυ Σταμάτη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτίθενται να προσφύγουν οι συνήγοροι της Βίκυς Σταμάτη μετά την απόρριψη του αιτήματός τους να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Κατά την εισαγγελική πρόταση, «η διάγνωση περί αγχώδους διαταραχής, που εμφανίζει η κρατούμενη, και οι φόβοι επιδείνωσης της κατάστασής της, λόγω της προσωρινής κράτησης, ουδέν επιφέρει περαιτέρω περί επηρεασμού της ικανότητάς της να υπερασπίζεται τον εαυτό της». H κ. Σταμάτη προσκόμισε ψυχιατρική γνωμάτευση του επίκουρου καθηγητή Α. Δουζένη, σύμφωνα με την οποία πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή η οποία «σε συνδυασμό με την προσωπικότητα της, η οποία έχει πολλά δυσκαμπή και ναρκισσιστικά στοιχεία, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των ήδη υπαρκτών αυτοκαταστροφικών τάσεων που έχει».

ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Γραμματεία Πολιτισμού

Στο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού συνιστάται Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού θα προΐσταται μετακλητός γενικός γραμματέας, ενώ περιέρχεται σ’ αυτήν το σύνολο των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, οργάνων, θέσεων και το προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που ανήκαν και υπηρετούσαν στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Ο ΔΣΑ κατά Καλούση

Να σφραγιστεί η νομική εταιρεία που έχει ιδρύσει ο αποπεμφθείς από το δικαστικό σώμα Ευάγγελος Καλούσης ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Επίσης, ο ΔΣΑ ζητεί να παύσει η λειτουργία της ιστοσελίδας που διατηρεί για την προβολή της εταιρείας και να του επιβληθεί χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός έτους για κάθε ημέρα διατήρησης της παραπλανητικής αυτής ιστοσελίδας.

ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Επιστροφή χρημάτων

Σύστημα εξαργύρωσης της αξίας των χρησιμοποιημένων εισιτηρίων αστικών, σιδηροδρομικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών μέσω εκπτώσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες συμβεβλημένων επιχειρήσεων θα αναπτύξει, τις ερχόμενες εβδομάδες στην Αττική, ελληνική εταιρεία. Το σύστημα MONEY BACK (επιστροφή χρημάτων) βασίζεται στην αμφίδρομη καταναλωτική ενέργεια και αφορά την πληρωμή μέρους της αξίας των αγορών που κάνει ο καταναλωτής μέσω της εξαργύρωσης των χρησιμοποιημένων εισιτηρίων όλων των ΜΜΜ σε εσωτερικό και εξωτερικό, αρκεί το αναγραφόμενο αντίτιμο να είναι σε ευρώ. Ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει μέρος του λογαριασμού του με την αξία χρησιμοποιημένων εισιτηρίων ανάλογα με τις αγορές που κάνει, καθώς η έκπτωση θα έχει καθοριστεί με μια κλίμακα εξαργύρωσης. Αν, για παράδειγμα, η κλίμακα του καταστήματος είναι 5 προς 1, σε αγορές του καταναλωτή συνολικής αξίας 5 ευρώ θα αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του 1 ευρώ, δίνοντας στο ταμείο μαζί με τα χρήματα (4 ευρώ) και χρησιμοποιημένα εισιτήρια αξίας (μόνο του ή συγκεντρωτικά) ενός ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Οι εμπνευστές της ιδέας έχουν ήδη συμβληθεί με περίπου 60 επιχειρήσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουν το προσεχές διάστημα.

ΜΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΗΛΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

Κατήγγειλαν βιασμό

Δύο ξεχωριστές υποθέσεις βιασμού αποκαλύφθηκαν χθες σε Χερσόνησο και Χανιά αντίστοιχα. Στην πρώτη συνελήφθησαν δύο Βρετανοί, 20 και 19 ετών, κατηγορούμενοι για τον βιασμό 18χρονης συμπατριώτισσάς τους, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Μάλια. Οι δράστες συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία της κοπέλας. Η Ασφάλεια Χανίων ερευνά καταγγελία 14χρονης Ελληνίδας, η οποία φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από δύο 18χρονους Κρητικούς.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Η θερμοκρασία στους 41 βαθμούς

Στους 41 βαθμούς θα σκαρφαλώσει σήμερα το θερμόμετρο, ενώ κατά περιοχές θα αγγίξει και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το βράδυ πάντως αναμένονται καταιγίδες στα βόρεια και ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από Δευτέρα, την Τρίτη όμως ο υδράργυρος θα πέσει 6 με 8 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή