Κατασχέθηκαν 168 κιλά κοκαΐνη

Κατασχέθηκαν 168 κιλά κοκαΐνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, του ναρκωτικού της «υψηλής κοινωνίας», η διακίνηση της οποίας προοριζόταν αποκλειστικά για την Ελλάδα, εντόπισε και κατάσχεσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν τέσσερα άτομα, έναν Ισπανό, έναν Πορτογάλο και δύο Βούλγαρους, ηλικίας 40 – 58 ετών και κατάσχεσαν σε έρευνες που πραγματοποίησαν σε δύο Ι. Χ. αυτοκίνητα συνολικά 168 κιλά καθαρή κοκαΐνη, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ διακινούμενη σε μικρές ποσότητες, αποφέροντας ακόμη και τετραπλάσια κέρδη όταν νοθευτεί.

Σε κοντέινερ

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες ότι τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος είχαν φέρει μέσα σε κοντέινερ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Για αρκετές ημέρες τον τελευταίο μήνα οι αστυνομικοί της Δίωξης είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τα μέλη του κυκλώματος τα οποία έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και άλλαζαν συνεχώς «στέκια» και χώρους διαμονής.

Χθες το μεσημέρι η Αστυνομία έστησε μπλόκο στο Ι. Χ. αυτοκίνητο των λαθρεμπόρων κοντά στα διόδια των Νέων Μαλγάρων, εξουδετερώνοντας και συλλαμβάνοντας τους δύο επιβαίνοντες. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 35 δέματα κοκαΐνης τους ενός κιλού, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα βρισκόταν στο πορτ μπαγκάζ ενός νοικιασμένου αυτοκινήτου το οποίο είχαν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου που διέμεναν.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αστυνομικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ποσότητα των 35 κιλών είχε προορισμό την Αθήνα. «Σαφώς υπάρχουν Ελληνες συνεργάτες τους που περίμεναν να παραλάβουν την κοκαΐνη και η έρευνα συνεχίζεται όσον αφορά την εμπλοκή κι άλλων ατόμων» ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Παζαρλής.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει «κάτω» από ποιο προϊόν πέρασε η κοκαΐνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό δεν έχουν προσδιορίσει και τη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την οποία ήλθε. Θεωρούν, όμως, ότι οι συλληφθέντες είναι οι εγκέφαλοι διεθνούς κυκλώματος.

Η ποσότητα που κατασχέθηκε είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η τέταρτη μεγάλη ποσότητα που διακινείται παράνομα μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2011 είχε κατασχεθεί κοκαΐνη 292 κιλών σε κοντέινερ ξυλείας και είχαν συλληφθεί 9 άτομα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα φορτία είχαν τελικό προορισμό τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Η συχνότητα των φορτίων κοκαΐνης μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης δημιουργεί εκ νέου προβληματισμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Θεωρείται βέβαιο ότι την τελευταία διετία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπήκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών λιμανιών που χρησιμοποιούν τα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας κοκαΐνης λόγω της μεγάλης αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) που αυτό εμφανίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή