Προβλήματα προσωπικού, σίτισης στα ΤΕΙ

Προβλήματα προσωπικού, σίτισης στα ΤΕΙ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο «λογικών», όπως τα χαρακτήρισαν οι ίδιοι, αιτημάτων κατέθεσαν χθες στον υπ. Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο οι πρόεδροι των ΤΕΙ. «Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Γρ. Γκίκας, πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου και προεδρεύων της τριμελούς γραμματείας της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, η οποία συνεδρίασε χθες εκτάκτως. Η διαφαινόμενη μείωση των συμβασιούχων διδασκόντων από το προσεχές έτος θα δημιουργήσει προβλήματα στο εκπαιδευτικό έργο, ενώ τα ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και στη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, όπου ήδη έχουν αρχίσει περικοπές. «Θα δοθούν λύσεις», διαβεβαίωσε τους προέδρους ο κ. Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουν ώστε τα ιδρύματα να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο κανονικά και απρόσκοπτα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, αναμένεται μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων για το 2012-13 κατά 10% σε σχέση με το 2011-12. «Εάν συμβεί αυτό και με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλά ΤΕΙ δεν θα μπορούν να διδάξουν ούτε βασικά μαθήματα», ανέφερε ο κ. Γκίκας, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών κ. Δ. Πασχαλούδης, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι η μείωση των προσλήψεων κυμάνθηκε από 45% έως 75% ανά ΤΕΙ. Ο κ. Πασχαλούδης ζήτησε οι πιστώσεις για τις προσλήψεις να κατανεμηθούν σε κάθε ΤΕΙ με βάση αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει τον αριθμό φοιτητών και μονίμων διδασκόντων. Επίσης, η Σύνοδος συμφωνεί με τον χωροταξικό εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, «φτάνει να γίνει με κριτήρια ακαδημαϊκά και περιφερειακής ανάπτυξης», όπως είπε ο κ. Γκίκας. «Σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητη η χάραξη, μέσα από ευρύ διάλογο, εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, που θα δώσει ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ τόνισαν, επίσης, ότι ο κλάδος θα αντιδράσει σε νέα μείωση μισθών στο πλαίσιο των ειδικών μισθολογίων. Για το θέμα οι ομοσπονδίες διδασκόντων στα ΑΕΙ και η Ενωση Ερευνητών ζητούν συνάντηση με τους υπ. Παιδείας και Οικονομικών. Οι πρόεδροι ΤΕΙ επανέλαβαν ότι θα προσφύγουν, όπως και οι πρυτάνεις, στη Δικαιοσύνη για τη μείωση των αποθεματικών των ΑΕΙ μετά το «κούρεμα» ομολόγων εξαιτίας του PSI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή