«Μάχη» για μία θέση στον δημοτικό παιδικό σταθμό

«Μάχη» για μία θέση στον δημοτικό παιδικό σταθμό

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πληρώσω όπως πέρυσι ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Ακόμα χρωστάω χρήματα. Αν δεν τον πάρουν στον δημοτικό, δεν ξέρω τι θα κάνω» λέει η Μ.Χ. της οποίας ο μικρός γιος 3 ετών διεκδικεί μια θέση σε δημοτικό σταθμό του Δήμου Γλυφάδας. Η περίοδος των αιτήσεων για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ολοκληρώνεται και ο δήμαρχος κ. Κώστας Κόκκορης δηλώνει ότι περίπου 300 παιδιά δεν θα βρουν θέση λόγω έλλειψης προσωπικού. Φέτος πολλοί γονείς κάνουν τα «πάντα» για να εξασφαλίσουν μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Δηλώνουν ψεύτικη διεύθυνση, ψάχνουν να βρουν ένα μέσο για να αποκτήσουν προτεραιότητα, αναζητούν βεβαιώσεις ότι η μητέρα εργάζεται. Στους μεγάλους δήμους, όπως στον Δήμο Αθηναίων, το στοίχημα είναι όχι μόνο να «σε πάρουν» αλλά να κερδίσεις μια θέση σε έναν «καλό» δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού οι υποδομές από σταθμό σε σταθμό ακόμα και του ίδιου δήμου διαφέρουν κατά πολύ.

Δραματικά, έως και 30%, αυξήθηκαν οι αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού -περιοχές με αρκετά εύπορους κατοίκους- όπου 600 παιδιά θα «παλέψουν» για τις μόλις 100 ελεύθερες θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς οι αιτήσεις μέσα σε ένα χρόνο εξαπλασιάστηκαν.

Στον Δήμο Καλλιθέας 800 παιδιά περίπου φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ ο κ. Ασκούνης εξηγεί ότι 200 αιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές.

Το κόστος των ιδιωτικών που συνήθως ξεκινά από 400 ευρώ είναι απαγορευτικό ακόμα και για εκείνους που μέχρι και πριν από ένα χρόνο ούτε το σκέφτονταν… Αντίθετα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα τροφεία ξεκινούν από 0 ευρώ για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και φτάνουν έως και 150 ευρώ για τους εύπορους. Ωστόσο, οι συνθήκες και τα κριτήρια για την επιλογή από δήμο σε δήμο αλλάζουν, καθώς είναι αρμοδιότητα του κάθε δήμου να καθορίσει τα κριτήρια.

Δήμος Αθηναίων

Ειδικά ο Δήμος Αθηναίων, που δέχθηκε 5.700 αιτήσεις, φέτος αποφάσισε να αυξήσει τα τροφεία για ανθρώπους υψηλού εισοδήματος, ζητώντας 400 ευρώ τον μήνα από όσους έχουν εισόδημα πάνω από 200.000 ευρώ τον χρόνο και 500 ευρώ για όσους έχουν πάνω από 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την υπεύθυνη αντιδήμαρχο κ. Μαρία Ηλιοπούλου «έως πέρυσι είχαμε ανθρώπους με τόσο υψηλά εισοδήματα». Οπως εξηγεί, τα κλιμακωτά τροφεία βασίζονται στην απόφαση του δήμου να στηρίξει τους ασθενέστερους ζητώντας ταυτόχρονα από όσους έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ένα λογικό αντίτιμο. Ειδικά για φέτος ο Δήμος Αθηναίων έχει μια ιδιαιτερότητα. Διαθέτει περίπου 200 ελεύθερες θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση έως και 5 Σεπτεμβρίου.

Οι περιζήτητοι σταθμοί του δήμου, όμως, όχι μόνο δεν έχουν ελεύθερες θέσεις αλλά έχουν και λίστα αναμονής. «Δυστυχώς ο Δήμος Αθηναίων είναι πολύ μεγάλος και αν εσύ μένεις Αμπελόκηπους και υπάρχει θέση στον Αγιο Παντελεήμονα δε ωφελεί» λέει η Ε. Μ. Οι άδειες θέσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί μετανάστες εγκαταλείπουν τη χώρα και όσοι μένουν δεν πληρούν τα κριτήρια για να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό (δεν έχουν άδεια παραμονής ή κάρτα ανεργίας). Ηδη πέρυσι, ενώ το 25% των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου ήταν παιδιά μεταναστών, κατά τη διάρκεια της χρονιάς ζήτησαν να διαγραφούν 700.

Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση τόσο λόγω μείωσης πόρων όσο και λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι συμβασιούχοι. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πέρυσι που οι γονείς αναγκάζονταν να καλύπτουν εκείνοι τα αναλώσιμα του παιδικού σταθμού ή να φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Πρόβλημα είναι επίσης το ότι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ισχύει μειωμένο ωράριο -έως τις 4 μ.μ.- και τηρούν τις επίσημες σχολικές αργίες που συνήθως δεν συμβαδίζουν με το ωράριο των γονιών. Ομως, «ανάγκα και θεοί πείθονται».

Από την άλλη, πολλοί ιδιωτικοί έχουν κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσουν τους πελάτες τους. «Αν παίρνεις το παιδί νωρίς και τρώει σπίτι» μπορείς να γλιτώσεις μέχρι και τα μισά χρήματα εξηγεί η Κ. Σ., που επιστράτευσε τη γιαγιά για να παίρνει το παιδί από τον παιδικό στη 1 το μεσημέρι και να το κρατάει μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή