«Είδαν και αποείδαν» με τη γραφειοκρατία και έδρασαν μόνοι

«Είδαν και αποείδαν» με τη γραφειοκρατία και έδρασαν μόνοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Είκοσι χρόνια κυβερνητικών υποσχέσεων για την παραχώρηση του ιστορικού στρατοπέδου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του δήμου και με… πολιορκητικό κριό τον πολιτισμό «καταλαμβάνουν» τον χώρο του στρατοπέδου μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο Δήμος Παύλου Μελά «είδε και αποείδε» με τις συνεχείς παλινωδίες για την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Καρατάσσου» εντός των ορίων του και ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες την πρωτοβουλία της αξιοποίησης, τουλάχιστον του πρώτου, για το οποίο όλες οι διαδικασίες παραχώρησης έχουν ολοκληρωθεί πλην της τελικής υπουργικής υπογραφής.

«Δεν πρόκειται για κατάληψη. Κάνουμε αυτό που πρέπει», σχολίασε μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος. Είκοσι χρόνια προετοιμαζόμαστε, διαπραγματευόμαστε, 20 χρόνια κάνουμε μελέτες, πάμε και ερχόμαστε. Εχουμε ανταποκριθεί σε ό,τι ζήτησε το ΥΕΘΑ. Ολοκληρώσαμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, περιμένουμε τις τελικές υπογραφές, αλλά από την αναμονή προχωράμε στην πράξη. Βάζουμε τον κόσμο μέσα για να δώσουμε ζωή στο στρατόπεδο, στα χαλάσματα, να προστατεύσουμε τα ιστορικά κτίρια που δύο φορές πυρπολήθηκαν και λίγο έλειψε να καταστραφούν ολοσχερώς».

Η πρώτη μεγάλη σημειολογική παρέμβαση είναι πολιτιστικού περιεχόμενου. Η Θερινή Σκηνή του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τον δήμο, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη την παράσταση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελα απόψε στου Μελά» εν όψει των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια φαντασμαγορική παράσταση την οποία υπογράφουν αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, (σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου), με 30 ηθοποιούς και 240 κουστούμια. Οι ηθοποιοί παρουσιάζουν την Ιστορία της Ελλάδας και του λαϊκού θεάτρου σε μια επιθεώρηση. «Ο πολιτισμός έρχεται να συναντήσει τη διεκδίκηση. Το θέατρο γίνεται ο φορέας μετάδοσης της απαίτησης της τοπικής κοινωνίας για την οριστική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο, αλλά για πρώτη φορά ο δήμος ανακοινώνει επίσημα ότι θα χρησιμοποιεί συστηματικά τους χώρους συντηρώντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις.

Το «Παύλου Μελά» είναι τόπος μνήμης για τη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν το 1880 και την περίοδο της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιστασιακών και τόπος εκτελέσεων. Η στρατιωτική χρήση του τερματίστηκε το 2001 με σκοπό τα 340 στρέμματά του να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. Ο δήμος, που πήρε το όνομά του από το συγκεκριμένο στρατόπεδο, έχει έτοιμες τις μελέτες για τη μεταφορά του δημαρχείου στο πρώην διοικητήριο, τις ανακατασκευές των κτιρίων και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, τη μισή έκταση του οποίου θα καταλαμβάνει Μεσογειακός Βοτανικός Κήπος και την υπόλοιπη χρηστικοί χώροι πρασίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή