Εντός θέρους η ανακοίνωση των αλλαγών στον νόμο για ΑΕΙ

Εντός θέρους η ανακοίνωση των αλλαγών στον νόμο για ΑΕΙ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην… παραλία, ως φαίνεται, θα διαβάσουν οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί τις αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Χθες, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε στις ομοσπονδίες των διδασκόντων στα ΑΕΙ «να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε ο νόμος να γίνει λειτουργικός και να εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκός χρονιάς», όπως είπε, αλλά το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα το δημοσιοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νικόλαος Σταυρακάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα έκτροπα που προκαλεί η ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Ειδικότερα, χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με την ΠΟΣΔΕΠ, την ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) και την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών. Για τις προωθούμενες αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο, όπως και κατά τη συνάντηση με τους πρυτάνεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και για τον λόγο αυτό θα γίνουν βελτιωτικές αλλαγές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα αφορούν τα σημεία στα οποία ήδη υπάρχει σύγκλιση ακαδημαϊκής κοινότητας – υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ αυτών είναι τα ακόλουθα:

Η παράταση της θητείας των νυν πρυτάνεων (βάσει του νόμου, πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό, καθώς σε κανένα ΑΕΙ δεν έχει εκλεγεί νέα διοίκηση, δηλαδή τα Συμβούλια Ιδρύματος – Σ.Ι.).

– Η έγκριση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ (βάσει του νόμου, αρμόδιο είναι το Σ.Ι.).

– Η εκλογή κοσμήτορα από την πανεπιστημιακή κοινότητα (ο νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.).

– Η ανάληψη από τα πρυτανικά συμβούλια της αρμοδιότητας για την εκλογή του Σ.Ι. (τώρα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή) και η αλλαγή του συστήματος ταξινομικής ψήφου για την εκλογή των πανεπιστημιακών-μελών του Σ.Ι.

Οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας έθεσαν και το ζήτημα της υπαγωγής της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στην εποπτεία του υπ. Ανάπτυξης από το υπ. Παιδείας, που ήταν έως πρότινος. «Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι τομείς της παιδείας και της έρευνας βρίσκονται υπό το ίδιο θεσμικό πεδίο», ανέφερε στην «Κ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενίας Μπουρνόβα, ενώ η κ. Μαρία Στουμπούδη από την πλευρά της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών ανέφερε ότι «πολλά ερευνητικά κέντρα ανήκουν σε τεχνολογικά πάρκα και είναι ανήκουστη η ιδέα των επιχειρηματικών πάρκων που ετέθη πρόσφατα».

Οξύς ήταν επίσης και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ν. Σταυρακάκης για τη δράση των φοιτητικών παρατάξεων. Χθες έβαλε εναντίον της ΠΑΣΠ στο ΟΠΑ, όπου μέλη της παράταξης διέκοψαν με τη βία συνεδρίαση της Συγκλήτου και της Γενικής Συνέλευσης ενός Τμήματος, με στόχο να μη ληφθεί απόφαση.

«Οι ομάδες κρούσης»

«Τα γεγονότα αυτά οργανώνονται από τις «ομάδες κρούσης» του πανεπιστημιακού κατεστημένου για να χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων στην εδραίωση της άποψης ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος!», λέει ο κ. Σταυρακάκης και απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (ο ίδιος προέρχεται από τη συνδικαλιστική παράταξη του ίδιου κόμματος) τονίζει ότι «σήμερα παρά ποτέ επιβάλλεται ο «κομματικός φορέας» της συγκεκριμένης παράταξης να πάρει ξεκάθαρη θέση γι’ αυτά και όποια άλλα ανάλογα γεγονότα έχουν ή πρόκειται να συμβούν και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την πρόληψη παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον». Και καταλήγει: «Τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι ακαδημαϊκοί χώροι δεν μπορεί να αποτελούν το πεδίο εξάσκησης -ενίοτε δε και το πεδίο βολής- του νεανικού στελεχικού δυναμικού τους!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή