Νέα δικογραφία για την παράνομη λατόμευση στο Μαρκόπουλο

Νέα δικογραφία για την παράνομη λατόμευση στο Μαρκόπουλο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δικογραφία, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σχηματίζει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της παράνομης λειτουργίας των λατομείων Μαρκοπούλου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», από την Εισαγγελία διετάχθη προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από την αστυνομία να προχωρήσει σε κατάσχεση των σκαπτικών μηχανημάτων που βρίσκονται στο λατομείο, καθώς και να εξακριβώσει τα στοιχεία ταυτότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ Α.Ε. που κατηγορείται για παράνομη λατόμευση.

Η προκαταρκτική διετάχθη στα μέσα Ιουνίου, στον απόηχο των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η απόφαση του εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη για πλημμέλημα αντί για κακούργημα σε βάρος των δέκα ατόμων που στις 30 Μαΐου είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στον χώρο του λατομείου. Τότε, παρότι το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος είχε σχηματίσει ογκώδη φάκελο με στοιχεία εις βάρος των 10 συλληφθέντων και της εταιρείας ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ Α.Ε., ο εισαγγελέας είχε παραπέμψει την υπόθεση όχι στον ανακριτή αλλά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο με τη σειρά του είχε δώσει μια πρώτη αναβολή για τις 12 Ιουνίου.

Ωστόσο, από νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», προκύπτει ότι ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ζητεί πλέον από την αστυνομία να διερευνήσει «εάν συνεχίζονται οι εργασίες παράνομης εκμετάλλευσης λατομείου και να προβεί σε έλεγχο των χώρων όπου διοχετεύονται τα αδρανή υλικά». Δόθηκε μάλιστα εντολή να κατασχεθούν τα μηχανήματα και να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ Α.Ε. Στις 3 Ιουλίου αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ασφάλειας πραγματοποίησαν νέα επιχείρηση στα λατομεία, παρουσία των εισαγγελέων Δ. Πιέρρου και Χ. Λακαφώση. Την επιχείρηση συνέδραμαν στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Σε έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», αναφέρεται ότι «κατασχέθηκαν 4 φορτωτές τύπου Caterpillar καθώς και μέρος των σταθερών εγκαταστάσεων του λατομείου (σπαστήρες, ταινιόδρομοι, μηχανές κοσκινίσματος των αδρανών υλικών κ.λπ.), για τα οποία διετάχθη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Δ. Πιέρρο η 24ωρη φύλαξή τους μέχρι την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά τους στον ΟΔΔΥ ώστε να παύσουν οριστικά οι παράνομες δραστηριότητες στον χώρο». Ο δικηγόρος της εταιρείας κ. Γ. Καρράς, πάντως, υποστήριξε μιλώντας χθες στην «Κ» ότι η κατάσχεση των μηχανημάτων είναι παράτυπη. Επισήμανε ότι κατά την έφοδο της αστυνομίας τα μηχανήματα δεν βρέθηκαν να λειτουργούν, ενώ καταγγέλλει ότι η κατάσχεση δεν έγινε από τον χώρο του λατομείου αλλά από τις αποθήκες της εταιρείας.

Στοιχεία από την έρευνα

Ακρως αποκαλυπτικά στοιχεία για όσα εκτυλίσσονταν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του λατομείου είχε φέρει στο φως η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής στα τέλη Μαΐου. Τότε είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω δέκα άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ένας εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ Α.Ε. Ενδεικτικά, πλην της παράνομης λατόμευσης, η δικογραφία αναφέρει ότι «την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης διαπιστώθηκε η απόθεση απορριμμάτων κατά παράβαση της ΚΥΑ 50910/2003, δηλαδή ο χώρος λειτουργούσε και σαν χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Επιπλέον, υπήρχαν εμφανή σημάδια πρόσφατης ανάφλεξης των απορριμμάτων και οσμή καμένων αποβλήτων, μέρος των οποίων ήταν καλυμμένα με χώμα».

Κατά τα λοιπά, σε σημεία εσωτερικών δρόμων του λατομείου υπήρχαν ίχνη από πρόσφατη κίνηση χωματουργικών μηχανημάτων, ενώ βρέθηκαν και πρόσφατα, κατά την ΕΛ.ΑΣ., ορύγματα στην επιφάνεια του βουνού, «προφανής σκοπός των οποίων ήταν η γόμωσή τους με εκρηκτικές ύλες για τη διενέργεια ανατίναξης». Αίσθηση, τέλος, προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι εργαζόμενοι στο λατομείο επικοινωνούσαν μεταξύ τους με σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ώστε να συντονίζουν τις κινήσεις τους σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου. Στην επιχείρηση του Μαΐου είχαν λάβει μέρος 20 αστυνομικοί, σχεδόν το σύνολο της δύναμης του νεοσύστατου Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή