Δραματική αύξηση των κρουσμάτων έιτζ στην Ελλάδα

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων έιτζ στην Ελλάδα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτόξευση των κρουσμάτων ΗΙV στην Ελλάδα έκλεισε το 2011, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Τα νέα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους συναρμόδιους φορείς, καθώς συνδέονται με την κρίση και την αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα υγείας», σχολιάζει στην «Κ» ο γιατρός Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη στα τέλη του μήνα για το έιτζ. Η νόσος παρουσίαζε σταθερή αυξητική τάση από το 1984 έως και το 2000, έκτοτε, ωστόσο, η τάση είχε αναχαιτιστεί. Η νέα κοινωνική πραγματικότητα, όμως, «εκτροχίασε» την πορεία του ιού, που σημείωσε αύξηση 57% με 954 νέα περιστατικά. «Η ανθρωπογεωγραφία των οροθετικών αλλάζει άρδην», παρατηρεί ο κ. Βεΐζης· «μέχρι πρότινος προηγούνταν σημαντικά οι ομοφυλόφιλοι, τώρα όμως πλήττονται κατ’ εξοχήν οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών».

Τα προγράμματα διανομής σύριγγας περιορίστηκαν δραστικά, με συνέπεια να μοιράζονται την ίδια σύριγγα έως και δέκα άτομα. «Αναπτύχθηκε μεταξύ των χρηστών μια ιδιότυπη αλληλεγγύη, με μοιραίες επιπτώσεις». Ετσι, ενώ το 2010 τα κρούσματα οροθετικών χρηστών ήταν μόλις 14, την περασμένη χρονιά έφθασαν τα 241 άτομα. «Στην Ελλάδα διανέμονται οι λιγότερες σύριγγες στην Ε.Ε. Στη Νορβηγία μοιράζονται 310 σύριγγες ανά άτομο, εδώ ούτε 50». Το αρνητικό ρεκόρ της γέννησης τεσσάρων οροθετικών παιδιών το 2011 ανήκει πάλι στη χώρα μας. «Υπάρχουν μέθοδοι αποφυγής της κάθετης μετάδοσης του ιού, οι οποίες εφαρμόζονται επιτυχώς ακόμα και στην Αφρική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή