Η απολογία Ζήγρα αλλάζει τη στάση των εμπλεκομένων

Η απολογία Ζήγρα αλλάζει τη στάση των εμπλεκομένων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κουτί της Πανδώρας, που μόλις έχει ανοίξει, παρομοιάζουν οι δικαστικές αρχές τις καταιγιστικές εξελίξεις που αναμένονται στις έρευνες για την πρωτοφανή υπόθεση πολιτικής διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η απολογία του στενότερου συνεργάτη του και άλλοτε διαχειριστή του μαύρου πολιτικού χρήματος από τα εξοπλιστικά, Νικ. Ζήγρα, άλλαξε άρδην τον ρουν της ανάκρισης για την υπόθεση με τις μίζες των εκατομμυρίων, καθώς οι αποκαλύψεις και οι επιβεβαιώσεις κρίσιμων παραμέτρων της υπόθεσης λειτουργούν ήδη καταλυτικά για όλους τους εμπλεκομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Τσοχατζόπουλος, τον οποίο ο κ. Ζήγρας κατονόμασε ως ιθύνοντα νου της πολιτικής διαφθοράς και ως αποδέκτη, μαζί με τον τότε γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Ιω. Σμπώκο, του συνόλου των χρημάτων που διακινήθηκαν, δέχεται ήδη σοβαρές εισηγήσεις να ακολουθήσει τον δρόμο του άλλοτε στενού του συνεργάτη και να μιλήσει. Ο πρώην υπουργός ωστόσο, που ενημερώθηκε από τους συνηγόρους του λεπτομερώς για την απολογία Ζήγρα πριν δημοσιευθεί στον Τύπο, αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή να αλλάξει υπερασπιστική γραμμή. Ωστόσο, με τρεις ανακοινώσεις του εξαπέλυσε βολές κατά της δικαιοσύνης και δριμεία επίθεση κατά του ανακριτή, κάνοντας λόγο για «ανήθικη πρακτική» και «εκμετάλλευση των οριακών αντοχών, σωματικών και ψυχικών, των φυλακισμένων».

Μπορεί, όμως, ο κ. Τσοχατζόπουλος προς το παρόν να μη μεταβάλλει τη στάση του, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με άλλους στενούς του συνεργάτες που είναι ήδη προφυλακισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον τους, ακόμα και η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, προβληματίζεται αν θα πρέπει να πει όσα γνωρίζει στον ανακριτή, ενώ ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, που είναι προφυλακισμένος, κατέθεσε γραπτό αίτημα στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλή και ζητεί να καταθέσει «εδώ και τώρα».

Πάντως, η απολογία του κ. Ζήγρα, που μίλησε για όλους και για όλα μέσα σε πέντε σελίδες γραπτής απολογίας – εμπλέκοντας μεταξύ άλλων για πρώτη φορά και τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη- φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το περιβάλλον Ζήγρα, ο ίδιος αναμένεται, όποτε το κρίνει, να επανέλθει στον ανακριτή και να συνεχίσει το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Πρόκειται για παράγοντα που ξέρει πολύ περισσότερα από όσα ήδη είπε, καθώς ο ρόλος του, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ήταν νευραλγικός. Φέρεται λοιπόν να είναι αποφασισμένος να δώσει και άλλες λεπτομέρειες και να υποδείξει με στοιχεία πού επενδύθηκαν -και κυρίως πού βρίσκονται- μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σαφή ένδειξη, άλλωστε, ότι θα επανέλθει στην ανάκριση δίνει ο ίδιος στην απολογία του αφού, ενώ αναφέρεται αρχικά στους αποδέκτες των χρημάτων -Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο- και στους φερόμενους ως διακινητές Ντίνο Μιχαηλίδη και Ιω. Σμπώκο, δίνει λεπτομέρειες για το πού έβλεπαν και πότε τον κ. Τσοχατζόπουλο, για να σημειώσει με νόημα: «Μαζί προγραμμάτιζαν τις καταβολές και τις ενέργειες που επρόκειτο να γίνουν».

Από την πλευρά της ανάκρισης, που επιχειρεί με μεθοδικότητα να ξετυλίξει το κουβάρι των αποκαλύψεων, η επιβεβαίωση από τον κ. Ζήγρα σημαντικότατων στοιχείων που ήδη είχαν πέσει στο τραπέζι των ανακριτών εκτιμάται ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις δικαστικές έρευνες.

Σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες προθέσεις πολλών εμπλεκομένων να ακολουθήσουν το παράδειγμα Ζήγρα και να μιλήσουν, οι ανακριτές -ο κ. Μαλής και ο αναπληρωτής του κ. Σταυρόπουλος- έχουν αποφασίσει οι ίδιοι να κρίνουν πότε και ποιον θα εξετάσουν οργανώνοντας τις έρευνες με δύο στόχους: Την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά και τον εντοπισμό των χρημάτων και των ακινήτων για να δημευθούν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Στη λογική αυτή δεν αναμένεται να δεχθούν άμεσα την αίτηση του Αστ. Οικονομίδη να απολογηθεί συμπληρωματικά. Ο Οικονομίδης, που είναι ο δεύτερος μετά τον Ζήγρα που έχει ζητήσει να μιλήσει στον ανακριτή, είναι εκείνος που επισκεύασε το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και διευκόλυνε τον πρώην υπουργό να αποκρύψει περιουσιακά του στοιχεία. Είχε αγοράσει εικονικά το διαμέρισμα της Αρετής Τσοχατζοπούλου στην οδό Δεινοκράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή