Αμεσα οι πρώτες συγχωνεύσεις

Αμεσα οι πρώτες συγχωνεύσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το πρόγραμμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοσίων οργανισμών, με τους πρώτους 21 φορείς, τους οποίους ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αποτελούν οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση συγχωνεύονται ή καταργούνται 21 φορείς ή ομάδες φορέων, που αποτελούνται από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Από τη συγχώνευση προκύπτουν εννέα φορείς, με 34 νομικά πρόσωπα. Εντός του Αυγούστου θα είναι έτοιμες και οι κανονιστικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις, ενώ το φθινόπωρο θα ανακοινωθεί το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων φορέων. Σαφής είναι η διαβεβαίωση του υπουργού κ. Αντ. Μανιτάκη και του υφυπουργού κ. Μανούσου Βολουδάκη ότι δεν θα γίνει ουδεμία απόλυση υπαλλήλου, από τους συνολικά 5.256 εργαζομένους που απασχολούνται στους οργανισμούς αυτούς. Ετσι, το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται δεν απολύεται, αλλά μετακινείται σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου. Οι υπηρεσίες των καταργούμενων φορέων θα παρέχονται πλέον είτε από τους νέους συγχωνευμένους οργανισμούς είτε από τα εποπτεύοντα υπουργεία.

Το προφίλ των φορέων που συγχωνεύονται είναι οργανισμοί που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, έχουν περιορισμένο πραγματικό αντικείμενο, είτε το αντικείμενό τους μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικότερα από τις κεντρικές υπηρεσίες του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργείου. Αναλυτικά, καταργούνται πέντε φορείς, δύο από το υπουργείο Ανάπτυξης, ένας από το Παιδείας και δύο ΝΠΔΔ από το υπ. Τουρισμού. Οι συγχωνεύσεις αφορούν 10 ΝΠΙΔ και τρεις ανώνυμες εταιρείες του υπ. Ανάπτυξης, δύο Α.Ε. του Αγροτικής Ανάπτυξης, 29 νομικά πρόσωπα του ΥΠΕΚΑ που συγχωνεύονται σε 14 φορείς, 39 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που συγχωνεύονται σε 13 και άλλα 65 ΝΠΔΔ του υπουργείου Εργασίας που ενοποιούνται σε έναν φορέα. Επίσης, 63 Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης συγχωνεύονται σε έναν φορέα. Το όφελος από τη συγχώνευση είναι το χαμηλότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατά την κυβέρνηση οι νέοι -συγχωνευμένοι- οργανισμοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, με εξορθολογισμό της χρήσης ακινήτων, περιορισμό διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικών θέσεων, εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών κ.λπ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς συνολικά με 40 εκατ. ευρώ. Εντός του Αυγούστου θα είναι έτοιμες οι κανονιστικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις.

Αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του συνόλου σχεδόν των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η μελέτη αυτή αξιολογεί με βάση ορισμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια περισσότερους από 1.000 φορείς, που είτε χρηματοδοτούνται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε χρηματοδοτούνται από πόρους που τους αποδίδονται στη βάση νομοθετικών ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή