Ελεγχος πόθεν έσχες υπαλλήλων του Ανάπτυξης

Ελεγχος πόθεν έσχες υπαλλήλων του Ανάπτυξης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κρούσμα επίορκων υπαλλήλων στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που ενέκριναν επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων αν και οι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές, εντόπισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και το Σώμα Επιθεωρητών. Ο γενικός επιθεωρητής ξετυλίγοντας το κουβάρι των καταγγελιών επιχειρήσεων, που οδήγησαν πριν από μήνες στο «ξήλωμα» μιας ολόκληρης διεύθυνσης στο υπουργείο Ανάπτυξης με περίπου 60 υπαλλήλους, ανακάλυψε επίσης με ποιο τρόπο παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση φακέλων ώστε να επισπευσθούν οι επιδοτήσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Σε εξέλιξη βρίσκεται αναδρομικός έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων που ενέκριναν επιδοτήσεις, αν και ήταν πλαστές οι απαραίτητες εγγυητικές επιστολές.

Κατά πληροφορίες οι υπάλληλοι φέρεται να έχουν αποδεχθεί παρατύπως, χωρίς να ελέγξουν ως όφειλαν, τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές ύψους oκτώ εκατ. ευρώ από υποψήφιους επενδυτές, ενώ διερευνάται μία ακόμη περίπτωση. Ετσι εγκρίθηκε η επιδότησή τους από σχετικά κοινοτικά προγράμματα, αν και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή είχαν ελλιπείς φακέλους (έλειπαν περιβαλλοντικές μελέτες κ.ά.).

Η έρευνα των επιθεωρητών ήταν διεξοδική τους τελευταίους μήνες και άρχισε μετά τη σύλληψη δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που χρηματίστηκαν από ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στο Ναύπλιο. Οι εν λόγω υπάλληλοι τον Μάρτιο του 2012 συνελήφθησαν να λαμβάνουν «μίζα» 120.000 ευρώ από τον επενδυτή, o οποίος θα επιχορηγείτο με 10 εκατ. ευρώ. Ανάλογο κρούσμα σημειώθηκε και στις αρχές Μαΐου, όταν συνελήφθησαν δύο άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης να παίρνουν 10.000 ευρώ από ξενοδόχο του Ηρακλείου.

Ο έλεγχος που διενεργείται πάντως από τον κ. Ρακιντζή και τους επιθεωρητές είναι δυσχερής, καθώς πρέπει να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να διασταυρωθούν πόθεν έσχες δεκάδων υπαλλήλων που διαχειρίζονταν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά επιδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή