Επτά αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ

Επτά αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επτά βασικές αλλαγές προχωρεί η ηγεσία του υπ. Παιδείας στον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος, διττός: να γίνει ο νόμος λειτουργικός και να μην αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος, που εξασφάλισε πέρυσι τον Αύγουστο διευρυμένη πλειοψηφία 250 βουλευτών. Ισχυρό ατού της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση και των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ επίσης δείχνει ότι «το πολιτικό σύστημα περιφρουρεί τη μεταρρύθμιση», όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή της η κ. Α. Διαμαντοπούλου, επί της υπουργίας της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος. Σημείο-κλειδί είναι ότι δεν αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εφαρμογή του νόμου. Εάν δεν τον έχουν εφαρμόσει πλήρως ώς το τέλος του 2012, δεν θα πάρουν κονδύλια.

«Η δέσμευσή μου και ο στόχος όλων είναι το ανοιχτό, δημόσιο πανεπιστήμιο, για την επίτευξή του οφείλουμε να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης, με απλά αποτελέσματα και ευρύτατες συναινέσεις», δήλωσε χθες στην «Κ» ο υπ. Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είχε συναντήσεις χθες για το θέμα με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ. Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε ν/σ που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Επίσης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών (από 25, την εβδομάδα, σε 27 στην πρωτοβάθμια και από 21 σε 23 στη δευτεροβάθμια) ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους πανεπιστημιακούς (από 6 σε 9 ώρες την εβδομάδα). Οι βασικές αλλαγές στον νόμο είναι εξής:

– Η θητεία των νυν πρυτάνεων παρατείνεται έως τις 31/12/2012. Βάσει του νόμου οι νυν πρυτάνεις πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8. Ομως, λόγω αντιδράσεων μερίδας πανεπιστημιακών, φοιτητικών παρατάξεων και (υπογείως) πολλών πρυτάνεων, σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έγιναν εκλογές για Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.). Πρόκειται για νέο όργανο, η θεσμοθέτηση του οποίου έχει προκαλέσει και τις εντονότερες αντιδράσεις.

– Τα πρυτανικά συμβούλια αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των εκλογών για Σ.Ι. Τώρα η αρμοδιότητα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή αποτελούμενη από πρώην πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς. Με την αλλαγή οι πρυτάνεις υποχρεούνται -σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος- να διενεργήσουν τις εκλογές, και άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν αναρμοδιότητα για τυχόν ακυβερνησία στο ίδρυμα.

– Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν κανονικά, καθώς η κατάρτιση των προϋπολογισμών τους θα γίνει από τη Σύγκλητο. Αλλαγή απαραίτητη αφού ο νόμος προβλέπει έγκριση του προϋπολογισμού από το Σ.Ι. Ελλείψει, όμως, Σ.Ι., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο.

– Ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

– Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ. Ετσι, υιοθετείται ένα βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών. Ο νόμος ορίζει τη σχολή ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

– Το σύστημα εκλογής των πανεπιστημιακών που θα μετέχουν στο Σ.Ι. παραμένει ως έχει (ταξινομική ψήφος). Ομως, δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε περίπτωση που οι δύο πρώτες απόπειρες διενέργειας εκλογών διακοπούν λόγω αντιδράσεων. Με την αλλαγή προλαμβάνονται οι αντιδράσεις.

– Γίνεται ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Σύγκλητο και Σ.Ι. Ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου, ενώ το Σ.Ι. αποκτά περισσότερο εποπτικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή