Χαμηλό το πλαφόν των 1.500 ευρώ

Χαμηλό το πλαφόν των 1.500 ευρώ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης», σχολιάζουν υγειονομικοί και ασθενείς την πρόταση για θέσπιση πλαφόν 1.500 ευρώ ετήσιας δαπάνης που θα καλύπτουν τα ταμεία ανά ασφαλισμένο για παροχές υγείας. Η συγκεκριμένη πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων για τη διετία 2013-2014, έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις αφού προβλέπει ότι η υπέρβαση αυτού του ποσού θα σημαίνει οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από πλευράς υπουργείου Υγείας, διαμηνύεται ότι δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου αυτή η πρόταση.

Τις τελευταίες ημέρες η συγκεκριμένη πρόταση είναι ένα από τα βασικά θέματα σχολιασμού στους χώρους των μονάδων υγείας. Το «σοκ» σε ασθενείς και υγειονομικούς αφορά το ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται από όλους ως ιδιαίτερα μικρό. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που ανέφερε στην «Κ» γιατρός του ΕΣΥ. Οπως σημειώνει, για μία σκωληκοειδεκτομή το ασφαλιστικό ταμείο καλείται να πληρώσει στο δημόσιο νοσοκομείο με βάση τα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια, το ποσό των 1.400 ευρώ. Ο ασφαλισμένος που θα υποβληθεί στην επέμβαση αυτή ουσιαστικά εξαντλεί το πλαφόν και δεν μπορεί ούτε γρίπη να πάθει χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «βιολογική εξολόθρευση των νεφροπαθών τελικού σταδίου της χώρας μας». Οπως επισημαίνει «στην περίπτωση που θα επιβάλουν το ανώτατο όριο των 1.500 ευρώ, τα χρήματα αυτά επαρκούν για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής, είτε πρόκειται για αιμοκαθαρόμενους, είτε για μεταμοσχευμένους είτε για όσους υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση. Αυτό σημαίνει απλά ότι όταν κάποιος δεν έχει οικονομικούς πόρους ή όταν ξοδέψει όλες του τις οικονομίες και εκποιήσει όλη την περιουσία, εν συνεχεία θα αποδημήσει εις Κύριον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή