«Πάρτι» με… λαθραία ποτά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του Ιουνίου η Ελληνική Αστυνομία μπλόκαρε στη δυτική Αττική ένα φορτίο με μπίρες από τη Βουλγαρία λίγο πριν πάρει τον δρόμο για τα ελληνικά νησιά. Συνελήφθησαν τρεις Βούλγαροι και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες φιαλών καθώς και το φορτηγό. Οι διαφυγόντες φόροι για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίστηκαν στις 13.000 ευρώ, αλλά, όπως είπε χαριτολογώντας τελωνειακός σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, «ήταν μάλλον ό,τι περίσσεψε από την περσινή επέλαση λαθραίας μπίρας από τη Βουλγαρία σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς».

Για το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόβλεψη, αλλά ο απολογισμός στο τέλος της φετινής θερινής σεζόν θα είναι σίγουρα και πάλι σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που χάνει διαρκώς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους – δασμούς. Από τις αρχές του χρόνου έως τα τέλη Ιουνίου, τελωνειακοί κι αστυνομικοί, μόνο στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών, εντόπισαν και κατέσχεσαν περισσότερα από 60 φορτία με λαθραία ποτά που είχαν προορισμό τα ελληνικά νησιά, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Η συνεχής εισροή λαθραίων ποσοτήτων από τη Βουλγαρία κι ο αυξημένος αριθμός κατασχέσεων-συλλήψεων (περίπου 50 το τελευταίο 18μηνο) πιστοποιούν την ύπαρξη ενός φαινομένου λαθρεμπορίας που άρχισε να ανθεί από το 2010, μετά τις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), και συνεχίζει… ακάθεκτο.

Το «κίνητρο»

Η μεγάλη διαφορά του ΕΦΚ ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα έκανε αρχικά κάποιους ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ της βόρειας Ελλάδας να κάνουν μικρά ταξιδάκια στη γειτονική χώρα απ’ όπου εφοδιάζονταν με φιάλες ουίσκι, βότκας, τζιν, τεκίλας, ρούμι, γνωστών ετικετών.

«Μια φιάλη ουίσκι στη Βουλγαρία έχει ΕΦΚ περίπου 2,8 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα έχει 9,8», ανέφερε τελωνειακός από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. «Το κέρδος είναι ολοφάνερο…»

Τελωνειακοί και ΕΛ.ΑΣ. χωρίζουν τις περιπτώσεις της λαθρεμπορίας ποτών από τη Βουλγαρία σε τρεις κατηγορίες: σε αυτούς που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα για να γεμίσουν την κάβα της επιχείρησής τους, σ’ αυτούς που παριστάνουν -όταν εντοπίζονται- τους επιχειρηματίες και μεταφέρουν ποσότητες οινοπνεύματος που δεν ξεπερνούν τις 150 φιάλες για να τις πουλήσουν εδώ και σ’ αυτούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα κυκλώματα που αποδύονται συστηματικά στη διακίνηση λαθραίων ποτών. Ενα τέτοιο εξαρθρώθηκε στις αρχές Ιουνίου, όταν οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Α.Δ. Σερρών συνέλαβαν τρία άτομα βουλγαρικής καταγωγής και κατέσχεσαν 6.700 φιάλες μπίρας, κρασιού, ουίσκι και βότκας.

Μπροστά στην άνθηση της λαθρεμπορίας ποτών, η 2η Ενωση Τελωνειακών Μακεδονίας και η ομοσπονδία ζήτησαν από το αρμόδιο υπουργείο την επανασύσταση ειδικών ομάδων στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα, Εξοχής και Ορμενίου για την πραγματοποίηση ελέγχων με έμφαση στα προϊόντα του ΕΦΚ. Το υπουργείο ανταποκρίθηκε με ένα μεικτό κλιμάκιο τελωνειακών και ΣΔΟΕ, αλλά δυστυχώς μόνο για τον Προμαχώνα. Τα άλλα δύο «περάσματα» είναι σχεδόν στο έλεος των επινοητικών λαθρεμπόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή