Η κρίση επηρεάζει και τις βάσεις των ΑΕΙ

Η κρίση επηρεάζει και τις βάσεις των ΑΕΙ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολή μόνο δίπλα στο σπίτι! Η οξύτατη οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης οδηγεί όλο και περισσότερους υποψηφίους για τα ΑΕΙ να επιλέγουν μόνο σχολές με έδρα στην περιοχή τους. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν αυξηθεί οι υποψήφιοι οι οποίοι στο μηχανογραφικό τους δελτίο δεν εξαντλούν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούν να δηλώσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η άνοδος ή να μετριάζεται η πτώση -το πρόσημο εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε σχέση με πέρυσι- στις βάσεις εισαγωγής των κεντρικών σχολών. Βέβαια, δεν θα αποτραπούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων σε περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης με μέσο όρο 3 και 4. Αντίθετα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο φυσικός και διευθυντής φροντιστηρίου κ. Γιώργος Χατζητέγας, αναμένεται αύξηση των βάσεων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια).

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων των 84.837 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι διεκδικούν φέτος μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ -οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου- και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζητέγα προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία μεγάλη μερίδα υποψηφίων δηλώνουν μόνο σχολές της αρεσκείας τους με κριτήριο την έδρα της σχολής. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν περίπου 500 σχολές και τμήματα εκ των οποίων κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει έως και 322 (αν επιλέξει τον συνδυασμό 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου).

Αυτό θα προκαλέσει διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις βάσεις των κεντρικών σχολών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και εκείνων της περιφέρειας, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο.

Οι ειδικές κατηγορίες

– Η αύξηση των βάσεων των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών αποδίδεται στο ότι από φέτος καταργήθηκε ο περιορισμός για τους συγκεκριμένους υποψηφίους να διεκδικούν θέσεις σχολών μόνο της περιφέρειάς τους. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος-παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τα Ιωάννινα έως και πέρυσι μπορούσε να διεκδικήσει (ως υποψήφιος ειδικής κατηγορίας) θέσεις μόνο του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από φέτος καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής, καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και δεν θα εμφανισθούν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, πέρυσι εισήχθησαν υποψήφιοι από τις ειδικές κατηγορίες με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, 2.604 μόρια στο Μαθηματικό Αθήνας, με 7.258 μόρια στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ.

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα παρατηρηθεί αύξηση των βάσεων (έως 200 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές, η οποία θα περιοριστεί ή και θα μηδενιστεί στις χαμηλόβαθμες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι στη θεωρητική κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000 σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Χατζητέγας εκτιμά τη βάση της Νομικής Αθηνών στα 18.860 μόρια (18.608 πέρυσι) και της Νομικής Θεσσαλονίκης στα 18.690 μόρια (18.435).

– Στο 2ο και στο 4ο επ. πεδίο επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις, οι οποίες είχαν διαφανεί μετά την ανακοίνωση των βαθμών και την αποτυχία σε Φυσική και Μαθηματικά. Η πτώση θα είναι μικρότερη στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (έως 250 μόρια) ενώ εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις στα ΤΕΙ. Η εκτίμηση για τη βάση της Σχολής Η/Υ του ΕΜΠ είναι στα 18.740 μόρια (18.917 μόρια πέρυσι), των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στα 18.280 μόρια (18.483), και των Η/Υ ΑΠΘ στα 18.130 μόρια (18.333).

– Στο 3ο επ. πεδίο, οι βάσεις θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, με την Ιατρική Αθήνας να εκτιμάται στα 19.100 μόρια (19.153 πέρυσι) και της Ιατρικής Θεσσαλονίκης στα 18.960 μόρια (18.946 πέρυσι).

– Στο 5ο επ. πεδίο, αναμένεται ότι οι περιζήτητες σχολές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Για παράδειγμα, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ εκτιμάται στα 17.900 μόρια (17.844 πέρυσι) και το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ στα 17.230 μόρια (17.181). Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα περιφερειακά ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Λακωνία και Β΄ Αθήνας πρώτευσαν στους αριστούχους

Οι μαθητές από τη Λακωνία και από την αχανή Β΄ Αθήνας -περιλαμβάνει περιοχές από τη Νέα Ιωνία έως την Κηφισιά- πρώτευσαν φέτος στις εξετάσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκε ο εκπαιδευτικός-ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Συγκεκριμένα και στις τρεις επιστημονικές κατευθύνσεις (όπως χωρίζονται οι υποψήφιοι), η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών με τους περισσότερους αριστούχους. Η Β΄ Αθήνας έχει δύο πλασαρίσματα στην πρώτη πεντάδα.

Ειδικότερα, στη θεωρητική κατεύθυνση ανά περιοχή οι αριστούχοι κυμαίνονται από 3% (στη Δυτική Αττική) ενώ το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στη Β΄ Αθήνας, όπου το 15,97% των υποψηφίων της κατεύθυνσης αρίστευσαν. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λακωνία (13,97%), η Ζάκυνθος (13,56%), τα Χανιά (13,17%) και η Αργολίδα (11,97%).

Στη θετική κατεύθυνση η Φωκίδα ήρθε πρώτη με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Καρδίτσα (41,67% έναντι 33,96%). Βέβαια, από όλο τον νομό μόνο 12 παιδιά ήταν υποψήφιοι θετικής και οι 5 αρίστευσαν δίνοντας την πρώτη θέση στη Φωκίδα. Η Καρδίτσα είχε 106 αρίστους, ενώ ακολούθησαν η Χίος (29,51%), η Πρέβεζα (28,05%) και η Λακωνία (26,37%). Στην τεχνολογική κατεύθυνση η Θεσπρωτία κέρδισε την πρωτιά καθώς το 10,08% των υποψηφίων της κατεύθυνσης αρίστευσαν. Ακολούθησε η Β΄ Αθήνας (8,24%), η Ζάκυνθος (7,21%), η Ανατολική Αττική (7,21%), η Λέσβος (6,77%) και την πεντάδα συμπληρώνει η Λακωνία με 6,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή