Αλλάζει ο νόμος για τα ΑΕΙ προτού εφαρμοστεί

Αλλάζει ο νόμος για τα ΑΕΙ προτού εφαρμοστεί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίκληση του επιχειρήματος ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, που είχε ψηφισθεί προ ολίγων μηνών με τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να διορθωθεί σε ορισμένα κρίσιμα σημεία του, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από την αναμενόμενη αίτηση να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου προκάλεσε ήδη αντιδράσεις -κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης- για τη διαδικασία «εξπρές» που επελέγη όσον αφορά στην κοινοβουλευτική επεξεργασία του, αλλά και ποικίλα, κυρίως αρνητικά, σχόλια για το γεγονός ότι εμπεριέχει διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ακόμα και καταργήσεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σχολών ή και Τμημάτων.

Σε συνέχεια του κυβερνητικού αιτήματος να ακολουθηθεί η «κατεπείγουσα» διαδικασία, συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τα μέλη της οποίας κατά πλειοψηφία αναμένεται εκτός απροόπτου να αποδεχθούν την προαναφερθείσα πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Αυτό σημαίνει πως το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα κιόλας από την Επιτροπή και αύριο από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Δυσλειτουργίες

«Κατά την εφαρμογή του νόμου (ν. 4009/2011, από την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου), στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων, παρουσιάστηκαν ορισμένες δυσλειτουργίες. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προωθήσει προς ψήφιση ορισμένες ρυθμίσεις με δύο βασικά χαρακτηριστικά», υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος: «Αφενός, προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, ρεαλιστικού και ικανού για τη σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Και αφετέρου, περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, σύλλογοι διδασκόντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ κ.λπ.), ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων».

Υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί εντός του Κοινοβουλίου τις όποιες πιθανές αντιδράσεις κυρίως από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – του δεύτερου σε εκλογική δύναμη εταίρου της τρικομματικής κυβέρνησης: Στους διαδρόμους κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι σε κύκλο στελεχών του κόμματος που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο της αρχηγίας Παπανδρέου και της πρωθυπουργίας Παπαδήμου, καταγράφονται ισχυρές αρνητικές αντιδράσεις στην τωρινή νομοθετική πρωτοβουλία. Μένει να αποδειχθεί εάν οι αντιδράσεις αυτές θα βρουν έκφραση και στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κατά τη σημερινή, πρωινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

«Καμία ανατροπή»

Πάντως, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί στη Βουλή είναι πως οι προωθούμενες αλλαγές «δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου». Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται ότι αυτές οι αλλαγές «δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του. Αυτό, άλλωστε, υπήρξε» προστίθεται, «και η βασική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κατά την ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή