Μείωση 70% των συλλήψεων στον Εβρο

Μείωση 70% των συλλήψεων στον Εβρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση που αγγίζει το 70% παρατηρείται στις συλλήψεις παράνομων μεταναστών στον Εβρο, μετά την ανάπτυξη επιπλέον δύναμης 1.881 συνοριακών φρουρών κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. «Σημαντική μείωση στις ροές παράνομων μεταναστών» διαπιστώνουν, μιλώντας στην «Κ», αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και συνοριακοί φρουροί. Το περασμένο Σάββατο, πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «στεγανοποίησης» του Εβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, συνελήφθησαν συνολικά 500 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα. Την Κυριακή, οπότε αναπτύχθηκε κατά μήκος της συνοριογραμμής συνολική δύναμη 1.600 φυλάκων, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο περιορίστηκε στους 155.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φρουρών Εβρου κ. Μπάμπης Παντελίδης υποστήριξε ότι «όσο περνούν οι μέρες, οι ροές των παράνομων μεταναστών θα μειώνονται». Ερωτηθείς σχετικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μείωση των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο, υποστήριξε ότι «τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου μετά την εφαρμογή του σχεδίου». Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Π. Χαρέλα, την Τρίτη ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών δεν ξεπέρασε τους 85, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση 85% σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου Σαββάτου. Το πρόβλημα παραμένει εντονότερο κατά μήκος του ποταμού Εβρου, στην περιοχή αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Ενδεικτικά, από τους 500 συλληφθέντες, το Σάββατο, οι 317 εντοπίστηκαν στην Ορεστιάδα. Αντίστοιχα, από τους 155 συλληφθέντες, την Κυριακή, στην Ορεστιάδα εντοπίστηκαν οι 148. Υπολογίζεται ότι σε κάθε βάρδια ο αριθμός των συνοριακών φρουρών που αναπτύσσονται κατά μήκος της συνοριογραμμής κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 ατόμων. «Υπάρχει ένας αστυνομικός κάθε σχεδόν 100 μέτρα» σχολίασε ο κ. Χαρέλας. Αντιμετωπίστηκαν, στο μεταξύ, τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τη μετακίνηση των 1.881 συνοριακών φρουρών σε Εβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Σχεδόν στο σύνολό τους διαμένουν σε ξενοδοχεία (ορισμένοι παρέμειναν οικειοθελώς στις εγκαταστάσεις της σχολής αστυφυλάκων Διδυμοτείχου) ενώ προβλήματα που ανέκυψαν στις μετακινήσεις τους αναμένεται σήμερα να ομαλοποιηθούν καθώς φτάνουν στη Θράκη 5 επιπλέον λεωφορεία της ΕΛ. ΑΣ. «Θετική» χαρακτηρίζεται, προς το παρόν, η ανταπόκριση της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή