Η ενίσχυση συνόρων μείωσε κατά πολύ τους μετανάστες

Η ενίσχυση συνόρων μείωσε κατά πολύ τους μετανάστες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοψήφιος αναμένεται από τις αρχές να είναι ο αριθμός των μεταναστών που θα εισέρχονται κάθε μέρα παράνομα στη χώρα από τον Εβρο, μετά τα ενισχυμένα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Εχει μπει σε λειτουργία «ένα σύστημα εντοπισμού των ατόμων πριν περάσουν τα σύνορα της χώρας» λένε στην «Κ» πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που υποστηρίζουν ότι πριν από την έναρξη της επιχείρησης έμπαιναν παράνομα στη χώρα από τον Εβρο 300 – 400 μετανάστες την ημέρα. «Οταν εντοπίζονται, ειδοποιούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές προκειμένου, όπως οφείλουν βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, να τους συλλαμβάνουν, καθώς τους επιδεικνύουμε ακριβώς τα σημεία στα οποία βρίσκονται. Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιούμε τεχνικά και άλλα μέσα» σχολιάζει πηγή του υπουργείου. Την περασμένη Κυριακή ακόμα 16 εκπαιδευμένοι σκύλοι μεταφέρθηκαν στον Εβρο μαζί με τους αστυνομικούς – συνοδούς τους, για να συνδράμουν στον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών. Για τον ίδιο σκοπό, οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με έξι βάρκες, για τον έλεγχο του ποταμού στην επίμαχη περιοχή. «Υπάρχουν πλέον καθημερινές αποτροπές λαθρομεταναστών» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου.

Οσον αφορά το σκέλος της επιχείρησης στην Αττική, χθες το πρωί ο αριθμός των αλλοδαπών που είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα είχε φτάσει τους 1.596 σε σύνολο 7.361 μεταναστών οι οποίοι προσήχθησαν και ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητα παραμονής.

Κατά τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. ελέγχθηκαν μεταξύ άλλων 103 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 27 οίκοι ανοχής, βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές παραβάσεις και ασκήθηκαν διώξεις σε 59 άτομα, σχετικά με τις παραβάσεις σε οίκους ανοχής. Από τους δρόμους του κέντρου προσήχθησαν 181 γυναίκες σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, ενώ 10 από αυτές βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV. Εντοπίστηκαν 3 αποθήκες με συνολικά 2,6 εκατ. προϊόντα και είδη παρεμπορίου κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα του κέντρου της Αθήνας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά μέσα σε μια εβδομάδα, ωστόσο όπως μαρτυρούν κάτοικοι και επαγγελματίες των «προβληματικών» περιοχών, πολλά ακόμα θα πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η ομαλότητα και η ασφάλεια σε αυτές. Οπως αναφέρουν, χρήστες και έμποροι ναρκωτικών συνωστίζονται σε συγκεκριμένους δρόμους, όπως η Σολωμού και η Τοσίτσα. Παράλληλα καθημερινά Ελληνες και αλλοδαποί πέφτουν θύματα κακοποιών που αρπάζουν τσάντες και κοσμήματα, χωρίς να διστάσουν να τραυματίσουν το θύμα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή