Από τη φύλαξη στόχων, στον δρόμο

Από τη φύλαξη στόχων, στον δρόμο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαγγελία του για αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων και ατόμων που θεωρούνται στόχοι υλοποιεί σταδιακά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Νικόλαος Δένδιας υπέγραψε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών» (τροποποίηση διατάξεων του Π. Δ. 141/91). Με αυτό ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φρούρηση βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών, ενώ παράλληλα ορίζονται κανόνες και ως προς το ποιος θα φυλάσσεται αλλά και το πώς. Ενα από τα σημεία του προεδρικού διατάγματος φέρει προ των ευθυνών τους ίδιους τους αστυνομικούς που φυλάσσουν στόχους ως προς τα καθήκοντά τους και την εικόνα που δίνουν στην κοινωνία (θελήματα αντί για φύλαξη). Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «εάν διαπιστωθεί ότι το διατιθέμενο αστυνομικό προσωπικό εκτελεί καθήκοντα που δεν σχετίζονται με την αποστολή του, αντικαθίσταται άμεσα και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη της συνοδείας ασφαλείας».

Στόχος του υπουργείου είναι να αποδεσμευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1.500 αστυνομικοί, οι οποίοι σήμερα «είναι χαμένοι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα αναμένεται να προωθηθεί και το νομοσχέδιο σχετικά με τη χρήση αστυνομικών από ιδιώτες. Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται οι ιδιώτες που χρειάζονται φύλαξη (όπως θα κρίνει η αρμόδια επιτροπή της ΕΛ. ΑΣ.) θα πληρώνουν τις μεικτές αποδοχές των αστυνομικών που θα διατίθενται στη φύλαξή τους, εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Για τα άτομα που κρίνονται στόχοι, αλλά έχουν μικρότερα εισοδήματα θα έχουν φύλαξη, η οποία, ωστόσο, θα επανεξετάζεται κάθε τρίμηνο.

Στο μεταξύ, άμεσα αποδεσμεύονται 25 άτομα από τη φρουρά του πρωθυπουργού, κατόπιν εντολής που είχε δώσει ο ίδιος, προκειμένου οι αστυνομικοί αυτοί να διατεθούν σε μάχιμες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, με απόφαση του αρχηγού ΕΛ. ΑΣ., οι αστυνομικοί αυτοί θα ενισχύσουν τα τμήματα του κέντρου της Αθήνας. Αλλοι 200 αστυνομικοί αναμένεται να ενισχύσουν τη μάχη με το έγκλημα στους δρόμους, μετά την επιστροφή τους από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 490 αστυνομικοί υπηρετούν σήμερα με απόσπαση στην ΕΥΠ. «Δεν επιλέγουμε το ποιοι θα είναι, απλώς έχουμε ζητήσει να μας επιστραφούν 200 άτομα τα οποία χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση του εγκλήματος που καλπάζει», σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή