Ανάμεικτες οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις των κομμάτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα η ρατσιστική δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας. Το περιστατικό προκάλεσε την καταδίκη εκ μέρους της κυβερνήσεως, αλλά και την ανάγκη για απόδοση ευθυνών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, αποδίδουν το έγκλημα στο «γενικότερο πολιτικό κλίμα στοχοποίησης της μετανάστευσης, ως της αιτίας όλων των δεινών της χώρας». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια σε αυτές τις επιθέσεις ρατσιστικής βίας και μίσους», ενώ τονίζεται: «Αλίμονο για την κοινωνία αν επικρατήσει η αντίληψη περί συμψηφισμού και συλλογικής ευθύνης και αν ο κύκλος βίας συνεχιστεί».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος εισηγητής κ. Κ. Τριαντάφυλλος ζήτησε «οι δολοφόνοι και οι εγκληματίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις πράξεις τους». Ο ίδιος καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν «οι ηθικοί αυτουργοί, οι συνεργοί και οι εγκέφαλοι των ρατσιστικών κρουσμάτων βίας». Ως εγκλήματα τα οποία «ακυρώνουν το κράτος δικαίου και τον νομικό πολιτισμό» περιγράφει τα περιστατικά «ρατσιστικού μίσους» ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννης Πανούσης. Οπως αναφέρει, «προτού επικρατήσει η αντίληψη περί συμψηφιστικής βίας, πρέπει η πολιτεία να βγάλει τις «κουκούλες» από τους αυτόκλητους σωτήρες της καθαρότητας της φυλής για να δουν όλοι τα πρόσωπά τους».

Με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους, με την οποία καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση. Περιγράφει την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» ως ένα είδος πογκρόμ και τονίζει ότι αντίστοιχες πρακτικές «εφαρμόζουν και συμμορίες φασιστοειδών που ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν τα θύματα των πολέμων, των δουλεμπόρων και της εκμετάλλευσης». Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται επίσης ότι όσοι ασκούν τη βία εναντίον των μεταναστών «επιδιώκουν να κρύψουν τις αιτίες που δημιουργούν τη μετανάστευση, αξιοποιούν το πρόβλημα για να προωθήσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια. Στόχος τους είναι να τσακίσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή