Ζητούν, εκ νέου, την απομάκρυνση καταυλισμού Ρομά

Ζητούν, εκ νέου, την απομάκρυνση καταυλισμού Ρομά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απομάκρυνση του καταυλισμού των Τσιγγάνων στον Βοτανικό ζητούν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου. Ο καταυλισμός βρίσκεται σε ιδιωτική καταπατημένη έκταση ανάμεσα στις οδούς Σαλαμηνίας και Ορφέως. Εκτιμάται ότι εκεί διαβιούν περίπου 400 Τσιγγάνοι από την Αλβανία σε περίπου 80 αυτοσχέδιες παράγκες.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε εξαιτίας καύσης καλωδίων, που γίνεται από τους Τσιγγάνους προκειμένου να απομονωθούν τα μεταλλικά τους στοιχεία για να πωληθούν στη συνέχεια ως σκραπ. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τέτοιες καύσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα ο τοξικός καπνός από τα καμένα πλαστικά να γεμίσει τον αέρα ακόμα και εκατοντάδες μέτρα γύρω από τον καταυλισμό. Την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, η έντονη μυρωδιά και οι τοξικοί ρύποι εξαπλώθηκαν σε όλο τον Δήμο Αθηναίων. Από την πυρκαγιά κάηκαν τόνοι σκουπιδιών, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς περισσότερες από τις μισές παράγκες. Αλλες υπέστησαν ζημιές. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι δημόσιοι φορείς εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την άμεση και διά παντός απομάκρυνση του καταυλισμού. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση επιχείρησης καθαρισμού της περιοχής τις επόμενες ημέρες.

«Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Τον χειμώνα το πρόβλημα δεν φαίνεται τόσο έντονα γιατί έχουμε κλειστά τα παράθυρα. Το καλοκαίρι, όμως, δεινοπαθούμε. Ελπίζω ότι αυτό το περιστατικό με τη φωτιά θα λειτουργήσει ως κίνητρο προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να λύσει το πρόβλημα που δηλητηριάζει τις ζωές μας», σχολιάζει στην «Κ» η κάτοικος της περιοχής Αναστασία Αλιφιεράκη. Η ίδια, όπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, συναντήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νικόλαο Δένδια. Ο υπουργός, όπως επεσήμανε η κ. Αλιφιεράκη, υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος όσον αφορά τις καύσεις καλωδίων από τους Ρομά. Οπως εκτιμούν οι αρχές, η συγκυρία για την απομάκρυνση του καταυλισμού είναι καλή, καθώς αφ’ ενός πολλές παράγκες έχουν καταστραφεί και αφ’ ετέρου πολλοί κάτοικοι του καταυλισμού λείπουν για αγροτικές δουλειές, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στην Αλβανία.

«Ούτως ή άλλως ο χώρος θα καθαριστεί από τα καμένα και από τα σκουπίδια. Υπάρχουν μέσα στον καταυλισμό μπάζα που συσσωρεύονται χρόνια. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 15.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν. Θεωρώ ότι οι έλεγχοι που διενεργούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε σκραπατζίδικα της περιοχής θα συμβάλουν στην απομάκρυνση του καταυλισμού και στην αισθητή βελτίωση της κατάστασης από τον Σεπτέμβριο», σχολίασε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, ένα ακόμα πρόβλημα της περιοχής αναμένεται να λυθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αυτό της απομάκρυνσης τοξικών αποβλήτων από το κλειστό εργοστάσιο της Hellasfoam, επί της οδού Ορφέως. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντός των ημερών αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. «Εκτιμώ ότι η μεταφορά των αποβλήτων στο εξωτερικό για καταστροφή θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή