Ρατσιστικές επιθέσεις σε μουσουλμάνους της Ξάνθης

Ρατσιστικές επιθέσεις σε μουσουλμάνους της Ξάνθης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκοτεινό της πρόσωπο αποκαλύπτει η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, με τα κρούσματα ρατσιστικής βίας εναντίον μειονοτικών ομάδων να πληθαίνουν και τον φόβο ότι το φαινόμενο θα εξαπλωθεί περαιτέρω να γενικεύεται. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίζονται στον Τόπειρο, μια ήσυχη πόλη της Ξάνθης όπου επί δεκαετίες ζουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Οπως κατήγγειλε σε δραματική του δήλωση χθες ο δήμαρχος, κ. Στυλιανός Χατζηευαγγέλου, ομάδες ««μηχανοκίνητων» ακραίων στοιχείων» προχώρησαν σε προκλητικές ενέργειες την ώρα της προσευχής των κατοίκων της μειονότητας στα σπίτια τους και στα τζαμιά λόγω ραμαζανιού. «Για εμάς που τόσα χρόνια στην περιοχή μας έχουμε με κόπο κατακτήσει την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των δημοτών μας, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, είναι αδιανόητο να αφήσουμε το γεγονός να περάσει ασχολίαστο», σημείωσε. «Προειδοποιούμε αυτή τη μικρή ομάδα των επικίνδυνων, ανεγκέφαλων τραμπούκων ότι στα σχέδιά τους θα μας βρουν αποφασιστικά αντιμέτωπους. Και θα τους εντοπίσουμε και θα πάρουμε μέτρα εναντίον των ακραίων ενεργειών και συμπεριφορών τους, με τη βοήθεια και των αστυνομικών αρχών του τόπου» κατέληξε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες της μειονότητας ότι η ζωή τους στον δήμο θα συνεχιστεί με την ίδια «ηρεμία, ελευθερία και ασφάλεια, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Χατζηευαγγέλου τόνισε ότι ο Δήμος Τοπείρου υπήρξε μέχρι σήμερα λαμπρό παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπων κάθε θρησκείας και καταγωγής. «Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα πάνε να το αλλάξουν. Δεν θα μείνουμε απαθείς».

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων έκανε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. «Οταν, σχεδόν καθημερινά, συνάνθρωποί μας πέφτουν μαχαιρωμένοι στους δρόμους, πρέπει η κοινωνία να βρίσκεται σε εγρήγορση και η πολιτεία, μόνη αρμόδια για την τήρηση των νόμων και της τάξης, συνεπής στην υποχρέωσή της να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη» τόνισε. «Το κράτος δικαίου αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την έξοδο από την κρίση βίας, που προκαλεί η αθρόα παράνομη είσοδος μεταναστών, καθώς και η απόπειρα μηχανοκίνητων φασιστοειδών συμμοριών να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Να συμβάλουμε όλοι, δικαστική εξουσία, κεντρική διοίκηση, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία των πολιτών, πνευματικός κόσμος, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη φρίκη των δολοφονιών στη μέση του δρόμου».

Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι οι βίαιες αυτές συμπεριφορές βρίσκουν έρεισμα σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Το ρατσιστικό σχόλιο έχει απενοχοποιηθεί, οι διαχωριστικές γραμμές μάς κυκλώνουν. «Δεν ψωνίζω πια από τον Αλβανό» αναφέρει ο Χ.Μ., οδηγός ταξί, δείχνοντας το μίνι μάρκετ στο Κουκάκι. «Είδες τι έκανε το κτήνος στο κορίτσι; Τώρα θα δουν όμως», έλεγε η κ. Στέλλα χθες στην Π. Φώκαια, ενώ λίγο παρακάτω, πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί έξω από τα νέα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην παραλιακή της Αναβύσσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή