Φόβοι για κύμα προσφύγων από τη Συρία

Φόβοι για κύμα προσφύγων από τη Συρία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το ενδεχόμενο αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης ή ακόμα και προσφυγικού κύματος που θα προκληθεί από τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ένταση στη Συρία προετοιμάζεται η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις: έχει ήδη διαμηνύσει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό που θεωρεί αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται η Ελλάδα από μόνη της να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ, παράλληλα, αυξάνει σταδιακά αλλά σταθερά τη θωράκιση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, προκειμένου να σταλεί σαφές αποτρεπτικό μήνυμα προς τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών ότι η χώρα μας δεν είναι το εύκολο πέρασμα προς την Ευρώπη.

Η στάση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, ήδη έχει δρομολογήσει τις πρώτες ενέργειες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ενός μαζικού προσφυγικού κύματος, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει για την κατάσταση αφορούν ακόμη και σενάρια που χαρακτηρίζονται «εφιαλτικά», καθώς, εάν δεν προκύψουν γρήγορα αποτελέσματα από πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει φόβος για «λιβανοποίηση» της Συρίας, με τις τωρινές συγκρούσεις να εξελίσσονται σε μια πολυετή σύρραξη ανάμεσα σε διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες μέσα στη χώρα, στην οποία εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα έχει εισρεύσει πολύς και βαρύς οπλισμός.

Ενα άλλο ενδεχόμενο που φοβίζει είναι η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, με τις εξελίξεις στον Λίβανο να εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση αυτής της ανησυχίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έγιναν ήδη οι πρώτες ασκήσεις για τη διαχείριση προσφυγικών πληθυσμών που μπορεί να προκύψουν από την κρίση στη Συρία. Εχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού και έγιναν ασκήσεις προσομοίωσης με τη συνεργασία των ανά χώρα υπευθύνων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών και φορέων. Μάλιστα, ως πρώτο σημείο αναφοράς για τη διαχείριση των πληθυσμών που θα μετακινηθούν ορίστηκε η Κύπρος, με την προοπτική μεταφοράς τους στη συνέχεια αλλού.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, υπάρχει ανησυχία για δημιουργία μιας νέας πηγής προέλευσης παράνομων μεταναστών, η οποία αυξάνεται όσο παρατείνονται χρονικά οι συγκρούσεις. Μάλιστα, εφόσον τα χειρότερα σενάρια για τη χρονική διάρκεια των συγκρούσεων επαληθευθούν, γίνεται λόγος για μια κατάσταση που θα θυμίζει Αφγανιστάν ή Σομαλία, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές που θα διαμορφωθούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν μπορεί να παραγνωρισθεί η παράμετρος ότι μεταξύ Συρίας και Ελλάδας βρίσκεται η Τουρκία, όπου οργανωμένα κυκλώματα παράνομων μεταναστών, που προσανατολίζονται αποκλειστικά στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια.

Προς τα νησιά

Μάλιστα, καθώς έχει ενισχυθεί η φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Εβρο, εκτιμάται ότι μια νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα κατευθυνθεί ξανά προς τα θαλάσσια περάσματα με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα απαιτηθεί ευρωπαϊκή επιχείρηση για την αποτελεσματική αποτροπή του κύματος παράνομων μεταναστών και ότι ακόμα και όσοι τελικά καταφέρουν να περάσουν θα πρέπει να θεωρηθούν ένα πρόβλημα που θα το διαχειρισθεί στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους παράνομους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή