Και οι διατροφές θύματα της κρίσης

Και οι διατροφές θύματα της κρίσης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός σε συνδυασμό με αγωνία διακατέχει αρκετούς διαζευγμένους γονείς, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον γονέα στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών. Αρκετοί είναι πλέον άνεργοι, ενώ και οι εργαζόμενοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης έχει πλέον καταστεί δυσανάλογη με το ύψος των διατροφών.

Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα ο σύλλογος γονεϊκή ισότητα για τα παιδιά και τα δικαιώματα του παιδιού ΓΟΝΙΣ. «Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη να συναντηθούμε ώστε να του εκθέσουμε τις προτάσεις μας, χωρίς ωστόσο να λάβουμε κάποια απάντηση. Προτείνουμε αφορολόγητο εξ ημισείας. Σήμερα, φοροαπαλλάσσεται η διατροφή μόνο ως προς τον γονέα που έχει την επιμέλεια» λέει ο κ. Αναστάσιος Βυτινίδης, πρόεδρος του συλλόγου ΓΟΝΙΣ. «Ο σύλλογος καθημερινά γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από μέλη του, τα οποία υπό τις νέες συνθήκες καλούνται να πληρώσουν ποσά διατροφής που πλέον είναι υπέρογκα». Η περίπτωση ενός πατέρα δύο παιδιών είναι χαρακτηριστική: έχασε τη δουλειά του το 2011, επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας του, παραμένει άνεργος πάνω από ένα χρόνο, οπότε δεν δικαιούται πλέον επίδομα ανεργίας. Η πρώην σύζυγος είναι συμβασιούχος στο Δημόσιο. Για τα δύο αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία το δικαστήριο επιδίκασε μηνιαία διατροφή ύψους 900 ευρώ.

Προκειμένου να είναι σε θέση οι γονείς να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη διατροφή, ο σύλλογος «υποστηρίζει την επιδίκαση εύλογων ποσών μηνιαίας διατροφής για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων με κριτήρια, μεταξύ άλλων, τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των γονέων», τονίζει ο κ. Βυτινίδης και φέρνει ως παράδειγμα τη Γαλλία. «Εκεί τo ύψος της διατροφής καθορίζεται βάσει ειδικού συντεταγμένου πίνακα που περιλαμβάνει μια σειρά από δεδομένα, όπως τον αριθμό των παιδιών, τις ανάγκες τους ανάλογα με την ηλικία τους σε συνάρτηση με το ύψος των εισοδημάτων των διαζευγμένων γονέων. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιδικάζεται το ύψος της διατροφής λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μικτές και όχι τις καθαρές αποδοχές των γονέων. Μια τέτοια κατάσταση, όμως, απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές δυνατότητές τους, αφού οι τελικές καθαρές αποδοχές είναι αρκετά χαμηλότερες, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις νέες φορολογικές συνθήκες», προσθέτει ο κ. Βυτινίδης.

Ο σύλλογος προτείνει ακόμη και συμμετοχή του κράτους στις περιπτώσεις που υπάρχει «βάσιμη αδυναμία καταβολής της διατροφής από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Σήμερα στην Ελλάδα ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως άγαμος και άτεκνος. Δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή ούτε του υπολογίζεται κάποιο αφορολόγητο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή