Ανθρωποκυνηγητό για τις επιθέσεις κατά μεταναστών

Ανθρωποκυνηγητό για τις επιθέσεις κατά μεταναστών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται ο κύκλος ερευνών των αστυνομικών και εντατικοποιούνται οι περιπολίες με στόχο τη σύλληψη ατόμων που πραγματοποιούν «τυφλές επιθέσεις» κατά αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, όπως το Περιστέρι, η Νίκαια κ.α. Καταθέσεις δύο νεαρών μεταναστών που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες στη φονική επίθεση που δέχθηκε ο 20χρονος Ιρακινός, κάνουν λόγο για μηχανοκίνητη ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να επιτεθούν και στους ίδιους «έτσι, χωρίς λόγο». Ολες οι ενδείξεις κατατείνουν στα χαρακτηριστικά μιας ωμής ρατσιστικής πράξης, ωστόσο, όπως λένε στην «Κ» αξιόπιστες πηγές, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να οδηγούν στην ταυτότητα των θυτών.

«Δεν είναι καθόλου εύκολη η σύλληψη τέτοιων ατόμων ή ομάδων. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς κάποιους επειδή κυκλοφορούν με μηχανές. Από την άλλη, συνήθως δεν μας καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά» υποστηρίζει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι μεταναστών υποστηρίζουν ότι πολλά θύματα φοβούνται να καταφύγουν στην αστυνομία επειδή «δεν έχουν χαρτιά» και έτσι πολλές επιθέσεις «είναι σαν να μην έγιναν ποτέ».

Αυτόπτες μάρτυρες

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αλλά και τις παραδοχές των αστυνομικών, οι οργανωμένες επιθέσεις κατά μεταναστών γίνονται είτε από ομάδες ατόμων που συγκεντρώνονται σε διάφορες περιοχές, όπως Αγ. Παντελεήμονας, Σεπόλια κ.α. είτε από μηχανοκίνητες ομάδες σε όλη την Αθήνα που δρουν «καταδρομικά». Χτυπούν γρήγορα και εξαφανίζονται. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτοί που μας φέρνουν έχουν πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης ή κάτι άλλο. Πάντως, σχεδόν καθημερινά μας φέρνουν τραυματίες αλλοδαπούς. Συνήθως έχουν εκδορές και μώλωπες αλλά και τραύματα από μαχαίρι», αναφέρει στην «Κ» γιατρός του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Στο ίδιο νοσοκομείο είχαν διακομιστεί δύο Αιγύπτιοι που είχαν δεχθεί επίθεση στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα. «Τους είδαμε που περνούσαν με τις μηχανές, φορούσαν μαύρες μπλούζες. Μας περικύκλωσαν και μας επιτέθηκαν. Δεν τους ξέραμε, ούτε τους είχαμε κάνει κάτι», δηλώνει στην «Κ» ένα από τα θύματα.

Ενα επιπλέον στοιχείο είναι οι μαρτυρίες για ομάδες νεαρών μεταναστών, δεύτερης ή και πρώτης γενιάς, που έχουν επιτεθεί πολλές φορές σε άλλους μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Η εντύπωση που είχε δοθεί αρχικά, ότι δηλαδή πρόκειται για ομάδες μεταναστών με καθαρά ρατσιστικά κίνητρα κατά άλλων μεταναστών, φαίνεται να διαφοροποιείται. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, και φωνάζοντας σε σπαστά ελληνικά «Εξω οι ξένοι» οι δράστες αρπάζουν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και ό,τι άλλο βρουν από το θύμα τους. «Εχουμε δει ακόμα και χρήστες ναρκωτικών να συμμετέχουν σε δήθεν ρατσιστικά πογκρόμ με σκοπό την αρπαγή αντικειμένων, όπως έχουμε δει χρήστες και αλλοδαπούς να συμμετέχουν στο πλιάτσικο που κάνουν οι δήθεν αναρχικοί κατά τη διάρκεια επεισοδίων», σχολιάζει στην «Κ» έμπειρος αστυνομικός που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και εγκληματικότητας. «Ολοι έχουν δει σαφή διαφορά στην εικόνα του κέντρου από τους ελέγχους και την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, η προσπάθεια θα συνεχισθεί αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου. Εως την περασμένη Πέμπτη οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 8.604 προσαγωγές και συνελήφθησαν 1.742 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητα λαθρομετανάστες. Διενεργήθηκαν 102 έρευνες σε σπίτια, 103 σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 31 σε οίκους ανοχής. Υποβλήθηκαν μηνύσεις για το πλήθος των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή