Η ελληνική αξιολόγηση των ΑΕΙ

Η ελληνική αξιολόγηση των ΑΕΙ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόλεμος» κατατάξεων μοιάζει να ξέσπασε στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Μετά τη δημοσιοποίηση (την περασμένη εβδομάδα) της γνωστής λίστας της Σαγκάης με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για το 2012, η οποία έφερε μόλις δύο πανεπιστήμια -το Αθηνών και το ΑΠΘ- στην ομάδα των θέσεων από 301 έως 400, χθες το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης έδωσε τη δική του απάντηση. Ετσι, με βάση τη μελέτη του, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια -ΑΠΘ, Πατρών, Αθηνών, ΕΜΠ και Κρήτης- βρίσκονται στο καλύτερο 3% του κόσμου.

Ειδικότερα, χθες το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου, δημοσιοποίησε λίστα αξιολόγησης των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η οποία εμφανίζεται ως επικαιροποιημένη αυτής που είχε παρουσιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2012. Η κατάταξη του Δικτύου βασίζεται στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, CSIC. Η ισπανική ομάδα χρησιμοποιεί διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με το πανεπιστήμιο Ξιάο Τονγκ, που βρίσκεται πίσω από τη λίστα της Σαγκάης. Ετσι, στη λίστα του 2012 (www.webometrics.info/) κατατάσσονται 20.372 ΑΕΙ ενώ η λίστα της Σαγκάης μελετά 1.200 πανεπιστήμια και τελικά δημοσιοποιεί κατάταξη με τα πρώτα 500 ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το Δίκτυο, το ΑΠΘ βρίσκεται στην 158η θέση το 2012 από τη 407η θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί πέρυσι. Δεύτερο μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εκτινάχθηκε κατά 358 θέσεις και βρέθηκε στην 327η θέση της λίστας. Επίσης, στα καλύτερα 400 ΑΕΙ παγκοσμίως, κατατάσσονται το Πανεπιστήμιο Αθηνών (351η θέση από 430ή) και το ΕΜΠ, το οποίο πάντως υποχώρησε στην 369η θέση από την 340ή. Αλλα τρία πανεπιστήμια -Ιωαννίνων, Αιγαίου και Δημοκρίτειο Θράκης- βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ακόμη έξι -Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό- στο 10%.

Συνολικά, στη λίστα εμφανίζονται 64 ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ή δομές, 13 περισσότερα από τη λίστα του 2011. Εξ αυτών 23 πανεπιστήμια (τα 14 βρίσκονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης), 16 ΤΕΙ (4 στο καλύτερο 10% – 15% της παγκόσμιας κατάταξης), ενώ έχουν αξιολογηθεί και καταταγεί 20 ιδιωτικά κολέγια (3 εξ αυτών στο καλύτερο 25% – 33% της παγκόσμιας κατάταξης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή