Σκηνές ανυπακοής και βίας στην Κόρινθο

Σκηνές ανυπακοής και βίας στην Κόρινθο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ της δημοτικής αρχής της Κορίνθου και της κυβέρνησης εξελίχθηκε η προσπάθεια της αστυνομίας να μεταφέρει σε στρατόπεδο που βρίσκεται στα όρια της πόλης, παράνομους μετανάστες οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Ο δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Πνευματικός διέκοψε την υδροδότηση του στρατοπέδου και απαγόρευσε την αποκομιδή απορριμμάτων, ως αντίδραση στα σχέδια της πολιτείας, ενώ η γενική λογική «έξω οι μετανάστες» αλλά και «μακριά από την αυλή μας» μετέτρεψε σε πεδίο μάχης μεταξύ οπαδών της Χρυσής Αυγής και κατοίκων της Κορίνθου από τη μία, και δυνάμεων των ΜΑΤ, από την άλλη, τον χώρο μπροστά από το παλιό στρατόπεδο.

Συνολικά περίπου 100 άτομα, 60 μέλη της Χρυσής Αυγής από την Κόρινθο μαζί με άλλα από την Πάτρα και την Καλαμάτα, παρουσία του βουλευτή Κορινθίας Χρυσής Αυγής, Ευστάθιου Μπούκουρα, αλλά και κατοίκων της πόλης, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά από το στρατόπεδο του 6ου Τάγματος Πεζικού, λίγα μέτρα από το νεκροταφείο, επιχειρώντας να εμποδίσουν δύο κλούβες της αστυνομίας που μετέφεραν παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο στρατόπεδο, εκσφενδονίζοντας κρεμμύδια και αυγά στις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στην είσοδο.

Είχε προηγηθεί, τα ξημερώματα της Πέμπτης, η μεταφορά από την αστυνομία στο στρατόπεδο περίπου 300 παράνομων μεταναστών. Νωρίτερα αυτό είχε εκκενωθεί από τους περίπου 20 στρατιώτες του 6ου Τάγματος Πεζικού της Κορίνθου, το οποίο μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μηχανικού Σώματος στο Λουτράκι.

Η συμπλοκή μεταξύ κατοίκων της περιοχής και των ΜΑΤ εκδηλώθηκε όταν οι δύο κλούβες έφτασαν στο παλαιό στρατόπεδο για να μεταφέρουν 93 παράνομους μετανάστες που συνελήφθησαν έπειτα από «σκούπα» που πραγματοποιήθηκε από τις 8 χθες το πρωί σε διάφορα σημεία της Κορίνθου, όπως τον εγκαταλελειμμένο σταθμό του ΟΣΕ και αλλού.

Αντιδρώντας στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Αλλοδαπών, ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, διέκοψε χθες την υδροδότηση, επικαλούμενος συμπτωματικά πολύμηνη οφειλή του στρατού η οποία ξεπερνά τις 24.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως δεν θα μαζεύει ούτε τα σκουπίδια από τον χώρο. «Δεν είχα καμία επίσημη πληροφόρηση. Από φίλους έμαθα τι έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης» είπε χθες στην «Κ». «Οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές. Είμαστε σε πόλεμο. Θα βρουν μια κοινωνία απέναντί τους. Ο πόλεμος ξεκίνησε και θα κλιμακωθεί», προανήγγειλε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει αυτή η απόφαση που ελήφθη νύχτα», κατέληξε, παρά την αναγγελθείσα πρόθεση της Πολιτείας για δημιουργία Κέντρων Προσωρινής Κράτησης Αλλοδαπών σε πρώην στρατόπεδα.

Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου, που αποφάσισε να μην επιτρέψει τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε κέντρο προσωρινής κράτησης αλλοδαπών. Μικρή ήταν την ίδια ώρα η συμμετοχή κατοίκων στο συλλαλητήριο που είχε προαναγγείλει η τοπική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η οποία με ανακοίνωσή της καταδίκαζε και αυτή από την πλευρά της «τη μετατροπή του στρατοπέδου Κορίνθου σε ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδο συγκέντρωσης κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα». Προσωρινή λύση στο θέμα του νερού για τα περίπου 400 άτομα που βρίσκονται πλέον στο παλαιό στρατόπεδο δόθηκε χθες με μεταφορά εμφιαλωμένου νερού, κατά τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγο Ηλία Γεωργόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η επιχείρηση στην Κόρινθο αποτελεί επέκταση της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Από την αρχή του «Ξενίου Διός» μέχρι προχθές, έχουν προσαχθεί συνολικά 10.750 αλλοδαποί και έχουν συλληφθεί 1.976, επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή