Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ

Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις επιβιβάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αναμένεται να επιβληθούν στις αρχές του 2013. Παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση εμφανίζει σημάδια κάμψης, η αύξηση των κομίστρων είναι αναπόφευκτη, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους οικονομικούς στόχους των εταιρειών του ΟΑΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο κύμα αυξήσεων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα έσοδα των εταιρειών του ΟΑΣΑ. Η αύξηση στις εισπράξεις από εισιτήρια που διαμορφώθηκε στο 12,3% και στο 5,7% για τις κάρτες είναι δυσανάλογα μικρότερη από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων που επιβλήθηκε στις αρχές του 2011 και κυμαινόταν από 20%-40% για τα εισιτήρια, ενώ άγγιζε ακόμη και το 80% για τις κάρτες.

Ανατίμηση 25%

Ανεξάρτητα πάντως από την πρόσφατη εμπειρία, οι διοικήσεις των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) θα υποχρεωθούν να επιβάλουν νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων υπακούοντας στη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, που θέλει την ανατίμηση του κομίστρου να διαμορφώνεται στο 25% το πρώτο 3μηνο του 2013.

Συγκεκριμένα, το αργότερο τον επόμενο Μάρτιο θα πρέπει ο ΟΑΣΑ να διαμορφώσει την τιμή του εισιτηρίων των 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ τουλάχιστον και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα. Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα. Προεκλογικά (πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου), στελέχη του υπουργείου Υποδομών διαμήνυαν ότι θα γίνει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της πρόβλεψης για αυξήσεις, ώστε αυτή να γίνει σε δόσεις μέχρι και το 2014, ενδεχόμενο ιδιαίτερα απομακρυσμένο. Παράλληλα με την επιβολή των αυξήσεων θα πρέπει τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών του ΟΑΣΑ να τροποποιηθούν, περιλαμβάνοντας τις προβλέψεις για ενίσχυση των εσόδων από την αναπροσαρμογή της τιμής των εισιτηρίων.

Στο μεταξύ απαισιόδοξη είναι η εικόνα της επιβατικής κίνησης όπως καταγράφεται το πρώτο 4μηνο του 2012. Εκτιμάται ότι οι επιβιβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες έχουν περιοριστεί κατά 10% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου. Οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο περιορισμός των εξόδων για ψυχαγωγία και αγορές έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις είτε αυτές αφορούν Ι.Χ. και ταξί είτε αστικές συγκοινωνίες. Μειωμένο κατά 1,57% εμφανίζεται και το σύνολο των εσόδων λειτουργίας του Ομίλου ΟΑΣΑ το πρώτο 4μηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι αυξημένες σε σχέση με το περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 150,1 εκατ. ευρώ έναντι 152,5 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2011. Μειωμένα έσοδα λειτουργίας κατά 18,8% εμφανίζει η ΣΤΑΣΥ (εταιρεία που ελέγχει μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ) γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς τα μέσα σταθερής τροχιάς παρουσιάζουν την υψηλότερη αξιοπιστία και προτίμηση του επιβατικού κοινού. Αναλυτικά η ΣΤΑΣΥ εμφάνισε έσοδα 41 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ το πρώτο 4μηνο του 2011. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα της εταιρείας εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 950.399 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2011.

Περιορισμένη, σε σχέση με τη ΣΤΑΣΥ, η μείωση των εσόδων της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) η οποία διαμορφώθηκε στο 8,8%, με έσοδα 39,8 εκατ. ευρώ το πρώτο 4μηνο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή