Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρει η ανακοίνωση, αύριο, των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 110.000 φετινούς υποψηφίους, που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή… κοντά στο σπίτι τους. Αποτέλεσμα είναι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, οι σχολές διακρίνονται σε περιζήτητες ή μη όχι μόνο λόγω του αντικειμένου τους (π.χ. Ιατρική, Νομική κ.λπ.) αλλά και -φέτος περισσότερο από ποτέ- λόγω της έδρας τους (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Αυτό, διότι πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών (έως 322) που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμη κι αν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση -λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων- ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγκωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις. Επίσης, θα υπάρξουν περιπτώσεις περιφερειακών σχολών (π.χ. στη Ροδόπη) των οποίων η βάση θα πιεστεί ανοδικά επειδή υποψήφιοι της περιοχής θα «θυσιάσουν» το όνειρο να σπουδάσουν σε σχολή της αρεσκείας τους με έδρα σε άλλη περιφερειακή πόλη (π.χ. στα Ιωάννινα).

Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος στην «Κ», ιδιαίτερο φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσον αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα. «Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό, διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000. Φέτος είναι μόλις 40», παρατήρησε ο ίδιος.

Στον αντίποδα, δεν θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης. Γενικότερα, με κριτήριο τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις, το τοπίο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται αύξηση των βάσεων (έως 200-250 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Ομως, η άνοδος είναι μικρότερη ή και ελάχιστη στις χαμηλόβαθμες. Σε αυτό συμβάλλει το ότι οι υποψήφιοι που επέλεξαν φέτος τη θεωρητική κατεύθυνση ήταν λιγότεροι κατά 2.000 σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικά, πέρυσι η βάση της Νομικής Αθηνών ήταν στα 18.608 μόρια και της Νομικής Θεσσαλονίκης στα 18.435 μόρια.

– Στο 2ο και στο 4ο επ. πεδίο, παρότι υπάρχουν ανατροπές της γενικής τάσης, η πτώση είναι γενική λόγω των κακών επιδόσεων σε Φυσική και Μαθηματικά. Η πτώση θα είναι μικρότερη στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (έως 250 μόρια) ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έχουν διαμορφωθεί οι βάσεις στα ΤΕΙ. Μεταξύ των πλέον περιζήτητων σχολών είναι η σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ που πέρυσι ήταν στα 18.917 μόρια, η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (στα 18.483 μόρια πέρυσι) και η σχολή των Η/Υ ΑΠΘ (στα 18.333 μόρια πέρυσι).

– Στο 3ο επ. πεδίο, οι βάσεις κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν στα 19.153 μόρια και της Ιατρικής Θεσσαλονίκης στα 18.946 μόρια.

– Στο 5ο επ. πεδίο, αναμένεται ότι οι περιζήτητες σχολές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Χαρακτηριστικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ ήταν στα 17.844 πέρυσι, και το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ στα 17.181 μόρια.

– Ανεξαρτήτως των επιδόσεων των υποψηφίων, ανοδικές πιέσεις ασκεί στη βάση των στρατιωτικών και των αστυνομικών σχολών η φετινή μείωση των θέσεων.

– Η κατάργηση του περιορισμού των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών να διεκδικούν θέσεις σχολών μόνο της περιφέρειάς τους θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής για τους υποψήφιους αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή